fbpx

Az áfonya és az eper csökkenti az időskori kognitív károsodást

Friss eper és áfonya egy fehér tálban.

Ha meg szeretnénk előzni a kognitív károsodást, akkor nagyon jól tesszük, ha minél több epret és áfonyát fogyasztunk. Ezek a gyümölcsök segítenek megelőzni a demenciát és a különféle, agyat érintő rendellenességeket.

Szerte a világon rengeteg ember szenved agyi károsdások miatt, és az agyat érintő betegségek csak növekednek az életkor előrehaladtával. Persze csak abban az esetben, ha nem teszünk ez ellen semmit. 65 éves kor fölött leginkább az Alzheimer-kór veszélyezteti az embereket. Az Alzheimer-kór az agyi működési zavar egyik legismertebb formája.

Az agyműködést azonban lehet javítani, mégpedig azzal, ha minél több természetes táplálékot veszünk magunkhoz. Ilyen természetes táplálék az eper és az áfonya. Kutatások bizonyítják ugyanis, hogy ez a két gyümölcs pozitívan hat az agy működésére.

A bogyós gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmaznak flavonoidokat és bioflavonoidokat, amelyek antioxidáns hatással rendelkeznek. Az antioxidánsok pedig hatékonyan vesznek rész a gyulladás csökkentésében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A stressz és a gyulladás jelentős szerepet játszik a kognitív károsodás elősegítésében. De az eper és az áfonya segíthet kivédeni ezeket. Az áfonyát és az epret szupertápláléknak is tekinthetjük. A két gyümölccsel kapcsolatban kutatást is végeztek. A tanulmányok arról számolnak be, hogyha sokat fogyasztunk ezekből az antioxidáns gyümölcsökből, akkor meglehetősen sok mindent teszünk annak érdekében, hogy az agyunk idő előtt hanyatlásnak induljon.

A két szupergyümölcs meglehetősen gazdag antioxidáns vegyületekben, fitokemikáliákban és tápanyagokban, amelyek nem csupán a kognitív hanyatlás megelőzésében lehetnek a segítségünkre, hanem segítenek megelőzni a szívbetegséget, az ízületi gyulladást, de a cukorbetegség és a magas vérnyomás megelőzésében is kiemelkedő szerepet játszanak. E pozitív hatásuk miatt a hozzáértők nemcsak szupertáplálékoknak, hanem agyi ételeknek is elkeresztelték az áfonyát és az epret.

A kognitív károsodás igen nagy probléma. Annak is, aki ebben a betegségben szenved, de mérhetetlenül nagy terhet ró a családokra és az egészségügyi ellátó rendszerre is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy lépéseket tegyünk a kognitív károsodások megelőzése érdekében.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük