fbpx

Az alacsony libidó okai

Fiatal pár gondok között az ágyban.

A csökkent szexuális vágy – vagy más néven alacsony libidó – ugyanúgy érinthet férfiakat és nőket egyaránt. A szexuális vágy nem mindig egyforma. Ezt nagyon sok minden befolyásolja. Az életkor, az életkorral összefüggő változások, a hormonális változások és a stressz is. Azonban ha a szexuális vágy folyamatosan és hosszú időn keresztül alacsony, akkor az gondot okozhat az egyénnek, és természetesen a házasság alapjait is megrengetheti.

Vannak olyan betegségek, amelyek hatással vannak a libidóra. Ezek nagy része krónikus betegség. Ilyen például a cukorbetegség, amikor is a magas vércukorszint okozhat érrendszeri és idegkárosodást. Ez pedig mind a férfiaknál, mind a nőknél okozhat csökkent véráramlást. Ha ez a betegség a nőket sújtja, akkor még fokozottabban ügyelni kell a terápiára, hiszen a nők gyakrabban szenvednek hüvely- és húgyhólyagfertőzéstől, ami szintén csökkenti a szexuális vágyat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az ízületi fájdalom is egy krónikus betegség, ami szintén csökkentheti a nemi vágyat, hiszen ezzel beszűkül a mozgás, ami ráadásul komoly fájdalmakkal is együttjárhat.

A szívbetegség nemcsak az ereket károsítja, de a vérkeringésre is negatívan hat, és a vér áramlását is lecsökkenti, ami nyilván a nemi szervek működésére is kihat.

Ha nem jó a vérkeringés, akkor a szexuális vágy is alább hagyhat. A magas vérnyomás szintén hatással van a vérkeringésre, így a nemi vágyra is.

Az alvási apnoé és a rákos megbetegedések is csökkentik a libidót, ami talán érthető is. Ilyenkor nagyon nagy szükség van a házastárs empátiájára és megértésére.

Egyes gyógyszerek is hatással lehetnek a szexuális vágyra. Ilyenek az antidepresszánsok, a hormonális fogamzásgátlók vagy a magas vérnyomásra szedett gyógyszerek.

Érzelmi és pszichológiai tényezők is közrejátszhatnak a nemi vágy csökkenésében. A szexuális aktivitást jelentősen lecsökkentheti a depresszió, a szorongás, a fáradtság vagy az alacsony önbecsülés.

Néha egyszerű életmódbeli változások is segítenek a vágy fokozásában. A megfelelő étrend, a rendszeres testmozgás, az elegendő alvás, az alkohol minimalizálása, a normális testsúly elérése és a dohányzás abbahagyása is sokat segíthet a vágy növelésében. Ha ezek sem segítenek, vagy valaki valamilyen hormonális vagy krónikus betegségben szenved, és emiatt vannak gondjai, akkor mindenképp szakorvosi segítséget kell kérni.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük