fbpx

Az alkohol romboló hatásai

Egy alkoholos poharakból és boros üvegből kialakított imitált emberei fej félig van süllyedve piszkos vízben.

Napjainkban nagyon sokan fogyasztanak alkoholt, pedig rengeteg romboló hatása ismeretes. Cikkünkben azt mutatjuk be, milyen kellemetlen és negatív következményei lehetnek az alkoholnak a szervezetünkben.

Az alkoholban nagyon sok olyan káros vegyi anyag található, melyek megakadályozzák az idegsejtek és az agysejtek közötti normális kommunikációt. Negatív hatással van az agysejtekre, a reflexre és a hangulatra, de egyensúlyi gondokat is okozhat. Az alkohol a megfelelő gondolkodást is hátrányosan befolyásolja.

A hosszú távú alkoholfogyasztás még az agy méretére is kihatással van. Minél több alkoholt fogyasztunk és minél hosszabb ideg, annál nagyobb az esély arra, hogy az agy idővel zsugorodni kezd majd. Ez pedig hatással lesz a memóriára, valamint a tanulási, az emlékező és a gondolkodási képességre egyaránt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az alvás fontos és az alkohol segít is a gyorsabb elalvásban, azonban tudnunk kell, hogy ilyenkor nem fogunk jó aludni. Egyrészt alkoholos állapotban nagyon gyakoriak a rémálmok, másrészt a sok mosdóba járással megszakítjuk a nyugodt éjszakai pihenésünket.

Az alkohol irritáló hatással van a gyomor nyálkahártyájára. Ennek hatására megemelkedik a gyomorsav szintje, ami nemcsak hányingert, hanem hányást is okozhat. Ha valaki hosszú évek óta folyamatosan iszik, akkor fekélyek alakulhatnak ki a gyomrában, illetve oka lehet a gyomorrák kialakulásának is.

A máj az egyik legfontosabb szervünk, nagy szerepe van az alkohol lebontásában is. Idővel azonban nem tudja elvégezni maradéktalanul a munkáját, nemcsak elzsírosodik, de el is hegesedik. Ez a hatás csökkenti a májban a megfelelő véráramlást és így a májsejtek egy idő után károsodni fognak. Mindez a májcirózishoz és az alkoholos zsírmájbetegséghez vezethet.

A hasnyálmirigy inzulint és más vegyi anyagokat is termel, azonban a működésébe hiba csúszhat, amennyiben túl sok alkoholt fogyasztunk. Gyulladás is keletkezhet a szervezetben, ez pedig károsodást okoz a szövetekben, nem beszélve arról, hogy az inzulintermelés sem lesz majd megfelelő. Ez nemcsak cukorbetegséghez vezethet, hanem oka lehet a hasnyálmirigyrák kialakulásának is.

 1. Tóth Kálmán

  Tudtommal az alkoholnak mértékletesen fogyasztva nem csak káros hatásai vannak. (Pl. bor, sör, sőt a tömények közül unicum hatása az emésztőrendszerre.) Azzal, hogy a cikkben csak a negatív következményeket sorolják fel, a megrögzött alkoholistákat arra ösztönzik, hogy dafke igyanak, és nem arra, hogy elgondolkodjanak a mértéktartás jó oldalain. Ez nem csak a megrögzött alkoholistára érvényes, bár azt hiszem, rájuk leginkább.

 2. Jó írás, de sajnos egyoldalú. Arról nem szól az írás, hogy mennyi az a mennyiség ami nem káros, sőt hasznos.
  Nagyon sokan étkezés után megisznak 2-3 dl bort vagy 1-2 üveg sört naponta. Vajon ez káros?

  1. Kedves Zoltán!
   Sajnos igen, az is káros. Az alkohol kismértékben sem használ maximum nem annyira káros. Minimális tápanyag meg vitamin persze van a sörben, borban, de akkor már inkább igyon gyümölcs lét.
   Meg lehet próbálni mentegetni az alkohol fogyasztást, de sok értelme nincs.

 3. Polgár Zoltán

  Jó kis írás, de az hiányzik, hogy mennyi az a napi mennyiség ami nem káros, sőt, esetleg hasznos. Nagyon sokan étkezés után megisznak naponta 2-3 dl bort. Ez káros?

 4. Dr.Weixl-Várhegyi László

  Igazad van Kálmán! Mértékkel -1-2-3 dcl- a bor étkezés előtt szív- és érrendszerre hat kedvezően, különösen a vörösbor. A szőlő pálinka és a törköly pálinka szintén szív ér érrendszeri gyógyszerek, de étkezés után kell elfogyasztani, úgy 3- 5 centilitert, Ugyanez igaz a Hubertuszra, Unikumra, Várdai keserű-re, Becherovkára, mert ezek meg javítják az emésztést és kedvezően hatnak a máj- és epe működésére. A sört is étkezés előtt kell meginni, de azzal még a fél liter sem tesz kárt a szervezetben, sőt B-vitamin complex-xekkel erősíti az immunrendszert. A sörnél csak az a probléma, hogy csak a B-s és az AB-s vércsoportúaknak jók. a bor és a rövid italok, meg mindenkinek. A gyümölcs pálinkák (szilva, barack, körte, stb..) ha étkezés után fogyasztva 3 – 5 centiliternyit, szintén javítják az emésztést. A konyaknak is van egy kis szí-v és érrendszer támogató hatása, de erre a szőlőből közvetlenül készített pálinka a legjobb.. Azt kell megtanulni és fegyelmezetten betartani, hogy csak megfelelő mennyiségben fogyasszuk és megfelelő időben és ne vezessünk gépjárművet, járművet, ha már egy kevés alkohol is van a szervezetünkben.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük