fbpx

Az ülő életmód negatívan hat az egészségre

Irodában két férfi az íróasztalnál a laptopjával dolgozik.

Manapság sokan végeznek ülő munkát és egyre többen panaszkodnak különféle egészségügyi gondok miatt, a mára általánossá váló munkakörülmények és az ebből fakadó életmód, a sok ülés ugyanis nagyon sok és sokféle betegséget okozhat. A fizikai inaktivitás, a napi 8-10 óra ülés nagyon károsan hat a testi és a mentális egészségre. A cikkben felsoroljuk, milyen következményei lehetnek annak, ha sokat ülünk, és ha mellette nem is mozgunk, ráadásul még az étkezésünkre sem fordítunk kellő figyelmet.

A fizikai inaktivitás és az ülő életmód oka lehet az elhízásnak, amely nagyon sok betegség origója lehet. A lehető legtöbbet akkor tesszük az egészségünkért, ha odafigyelünk arra, hogy megőrizzük az ideális testsúlyunkat, hiszen így sok betegséget előzhetünk meg.

A sok ülés, a kevés mozgás oka lehet az inzulinrezisztencia kialakulásának is, ahonnan egyenes út vezet a 2-es típusú cukorbetegség létrejöttéhez. A diabétesz egy olyan krónikus betegség, amely akár halálos is lehet, amennyiben nem tartják ellenőrzés alatt, azaz az érintettek nem foglalkoznak kellően az étrendjükkel és az esetleges szövődményekkel.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az ülő életmód másik következménye az érelmeszesedés kialakulása. Ilyenkor plakk képződik az artériák falán, ami megakadályozza a normális véráramlást. Az erek és az artériák merevvé válnak és elveszítik a rugalmasságukat. Ilyenkor a vérnek csak a szűk éren van lehetősége „közlekedni”, ami bizony nagy nyomást fejt ki rájuk, ez pedig oka lehet a magas vérnyomás kialakulásának is. Ha ez az állapot tartósság válik, különböző szívbetegségek is kialakulhatnak.

Amikor az erek összeszűkülnek, akkor a szív sem kap elég vért és így kézenfekvő, hogy a szív sem képes annyi vért pumpálni, ami a szervek egészséges működését biztosítani tudja. Ha a szív nem jut hozzá a szükséges mennyiségű vérhez, károsodhatnak az izmai, ami akár még szívroham kialakulásához is vezethet. A további negatív hatása az ülő életmódnak, hogy megemelkedik az LDL-koleszterin szintje, ami szintén károsan hat a szívre és az érrendszerre.

Az inaktivitás, a magas vérnyomás és a beszűkült erek miatt az agyi keringés sem lesz megfelelő, hiszen az agyhoz sem jut el elegendő vér és oxigén, ami sajnos akár stroke kialakulásához is vezethet.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük