Fekete nadálytő gyönyörű virágai.

A fekete nadálytő egyike azon csodálatos gyógynövényeknek, amelyet már évszázadok óta alkalmaznak különböző betegségek kezelésére. Az ókori rómaiak és görögök súlyos menstruációs vérzésre, sebesülésekre, zúzódásokra és törött csontra alkalmazták. Manapság alkalmazzák gyulladásra, izomfájdalomra, ízületi fájdalomra és duzzanat csillapítására.

A fekete nadálytő levele és gyökere A-, B12- és C-vitamint tartalmaz, de megtalálható benne kalcium, kálium, foszfor, kén, rostok, aminosavak és természetesen más, értékes vegyületek is. A fekete nadálytő fehérjetartalma nagyobb, mint bármelyik zöldségé. Óvatosan kell bánni ezzel a gyógynövénnyel, mert még nincs határozott tudományos megállapítás azzal kapcsolatban, hogy a gyógynövény rákkeltő vagy rákmegelőző-e. Azért kétséges a kategóriába sorolása, mivel csersavat tartalmaz, amely okozhat rákot, de meg is előzheti a daganatos állapotokat. Legalábbis a hozzáértők ezt állítják.

A gyógynövényt és a belőle készült készítményeket lehet használni osteoarthritis és törött csont esetén. Mivel igen gyorsan gyógyítja a sérült szöveteket, így rándulás és zúzódás esetén is be lehet vetni.

A fekete nadálytő egyik legfontosabb összetevője az allantoin, amely elősegíti a sejtek növekedését és a mihamarabbi gyógyulást is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ez a gyógynövény hatékonyan képes csökkenteni a gyulladást és az ízületi fájdalmat. Külsőleg kitűnően hat a fekélyekre, de duzzanatot is borogathatunk vele. Milyen betegségek kezelésére alkalmas még ez a gyógynövény? Reumára, megerőltetés okozta fájdalomra, csontfájdalomra, zúzódásra, ficamra, rándulásra, illetve bénult végtagok fájdalmának enyhítésére.

A gyógynövény frissen szedett levelét használhatjuk borogatásra, szárított állapotában azonban ülőfürdőt is készíthetünk belőle. A gyökerét frissen és szárított állapotában, porított változatban is lehet használni borogatásnak.

A gyógynövényből készítenek krémet, esszenciát és tinktúrát is. Teát nem ajánlott készíteni belőle, mert a májra mérgező hatással van. Terhesség alatt sem ajánlott a használata, illetve egyes gyógyszerkészítményeknél is nagyon meg kell fontolni az alkalmazását. Ezért a gyógynövény használata előtt mindenképpen kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Főleg akkor, ha krónikus betegségre szed gyógyszert.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*