fbpx

Két hasznos segítő a mindennapokban: asztaxantin és keserűanyagok

Kistányéron frissen szedett pitypanglevelek és virágok.

Az asztaxantin az eddig ismert legerősebb antioxidáns, a győztesek anyaga, egy olyan étrend-kiegészítő, amelyről nem szívesen mondanánk le. Az antioxidánsok természetesen a táplálékunkban is jelen vannak. A munkahelyi és családi életünkben azonban gyakran túl kevés órából áll a nap ahhoz, hogy behatóan foglalkozzunk a táplálkozásunkkal.

A reggeli még talán példaértékű, és egy finom bázikus müzliből áll földimandula-pehellyel, bogyós gyümölcsökkel, banánnal, meghintve csalán- és kendermaggal. Tízóraira tudunk magunkkal vinni a munkahelyre egy zöldturmixot, és minden rendben. De ezután következik az ebéd a büfében, a sütemény, mert a kolléganőnek születésnapja van, és este a készétel, mert egyszerűen kimerültünk. Ha még ehhez egy fertőzés vagy más egészségügyi probléma is társul, máris hiányállapot lép fel.

Már egy normál stresszmentes napon is annyi antioxidánsra van szükségünk, amennyit a táplálékkal aligha tudunk magunkhoz venni. Állandó szellemi terhelés vagy túlterhelés mellett – különösen betegség esetén – azonban feltétlenül jó minőségű étrend-kiegészítőkre vagyunk utalva, melyek megvédhetnek ilyen extrém szituációkban, és gondoskodnak rólunk, amikor nekünk magunknak erre sem időnk, sem erőnk nincs.

Az asztaxantint bizonyos tengeri élőlények tartalmazzák, elsősorban a vörös alga. Ezt az anyagot a természet kimondottan szélsőséges helyzetekre alkotta. Segítségével gyorsan megszabadulhatunk a szabad gyököktől, melyek károsítják sejtjeinket. Az asztaxantin növeli a stressz-rezisztanciát, gátolja a krónikus gyulladásokat, enyhíti az ízületi fájdalmakat, védi a szívet, és ellenállóvá teszi a bőrt a napfénnyel szemben. Az asztaxantin ott segít, ahol a szervezet saját védekezése túlterhelt, tehát ahol legnagyobb szükség van antioxidánsra.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Míg az asztaxantin a fronton harcol az egészségünkért, a keserűanyagok ezt egész mélyen, titokban teszik. Figyelnek arra, hogy az emésztőszerveink rendben legyenek, hogy az ételeket intenzíven megemészthessük, és ezzel a benne lévő tápanyagok optimálisan felszívódhassanak.

A keserűanyagok szabályozzák a gyomorsavtermelést, az emésztőnedvek képződését a hasnyálmirigyben, és elősegítik az egészséges epeáramlást. A keserűanyagok támogatják az első számú méregtelenítő szervünket, a májat, és gondoskodnak róla, hogy annak méregtelenítő teljesítménye növekedjen, a koleszterinszint pedig csökkenjen. A keserűanyagok segítenek elhagyni a széles körben elterjedt cukorfüggőséget, és újra étvágyat kelteni az egészséges táplálékok irányába.

A keserűanyagokat tartalmazó élelmiszerek kiváló példái azoknak a szuperegészséges ételeknek, melyeket azonban sajnos senki sem szeret. Vagy mi a véleménye a pitypangsalátáról, a feketeüröm-teáról, a cickafarkléről és a borókabogyóról (magában rágcsálva)?

Ízérzékelésünket sajnos teljesen elrontották a gumimacik, a kóla és társaik. Szervezetünknek azonban jótéteményt jelentenének a keserűanyagok. Mit lehet hát tenni? Lassan újra szoktassuk hozzá magunkat a keserűanyagokhoz. Együnk gyakrabban cikóriát, endívia- és káposztasalátát. Tegyünk saját szedésű pitypanglevelet salátáinkba és a zöldturmixokba. Használjunk ezen kívül keserűanyagokban gazdag fűszereket, mint a kardamom, a kömény, az édeskömény, a gyömbér, a szegfűszeg és a fahéj.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.