fbpx

Meglepő dolgok is okozhatnak szívbetegséget

Egy fehér köpenyes orvos fonendoszkópot és egy piros műanyag szívet tart a kezében.

Nem is gondolnánk, hogy mennyi minden okozhat szívbetegséget. Azt eddig is nagyon jól tudtuk, hogy az egészségtelen táplálkozás és a mozgás hiánya milyen sok panaszt és egészségügyi gondot okozhat, de a szívbetegség kialakulásában nemcsak ezek a tényezők játszanak szerepet, hanem más dolgok is. Mutatjuk is, melyek ezek.

A szívbetegség kialakulásában nagy szerepe lehet az alvási apnoénak. A horkolás során ugyanis nem mindig egyenletesen lélegzünk, még légzéskimaradások is előfordulhatnak, ami veszélyes lehet, hiszen ilyenkor nem jut elegendő oxigén az agyba, így az jeleket küld a szív számára, hogy dolgozzon keményebben a megfelelő véráramlás fenntartása érdekében. Ez jelentősen megnöveli a magas vérnyomás kockázatát, de kialakulhat szívritmuszavar, szívelégtelenség és akár agyvérzés is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Amennyiben sok zsír halmozódik fel a vérben, az erekben és az artériákban, megkeményedhetnek az artériák, illetve be is szűkülhetnek, ami szintén oka lehet a stroke és a szívinfarktus kialakulásának.

A hozzáértők szerint a kezünk ügyessége is előre jelezheti, ha valami gond van a szívünkkel. Ha egy tárgyat nem tudunk elég erősen megfogni, azaz csak kevés erő van a kezünkben, az is jelezheti, hogy valamilyen probléma lehet a szívünkkel. Azonban hiába izmosítjuk a kezünket, attól még nem lesz erősebb a szívünk.

A körmünk alatt kialakulhatnak vérzések és vércsíkok. Ez is jelezheti, hogy valami baj van a szívünkkel, de a cukorbetegség egyik figyelmeztető tünete is lehet.

Amennyiben nem jut elegendő vér az agyba, az a szív nem megfelelő pumpafunkciójának is betudható. Ilyenkor gyakran tapasztalhatunk meg olyan tünetet, mint amilyen a szédülés is. Ez a szívritmuszavar egyik vezető tünete is lehet, de a szívelégtelenséget is jelezheti, ha gyakran küzdünk szédüléssel.

Amennyiben rossz a vérkeringésünk, ez azt is jelentheti, hogy nem jut elegendő oxigén a sejtekhez és a szövetekhez. Ilyenkor a kezek és a lábak ujjai elszíneződnek és kékes színre váltanak, ami a beszűkült erek következménye. Ha ilyet tapasztal, mindenképpen keressen fel egy szakorvost.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Azt hiszem, érdemes figyelnünk a pulzusunkat pihenő helyzetben. Ez edzett, sportos férfiakban akár percenként 50 is lehet, de aki keveset mozog, bizony jócskán 60 felettit is mérhet. Magamon is észreveszem, régebben volt alacsonyabb. Az életkornak megfelelő mozgás kell, rendszeresn, olyan erőkifejtéssel, hogy még ne legyen légszomjunk.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük