fbpx

Mi történik, ha túl sok halolajat fogyasztunk?

Kék pulóveres nő egyik tenyerében egy maréknyi halolajkapszulát tart, másik kezében fehér tégelyt fog.

A halolaj nagyon egészséges, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavakat, amelyek megtámogatják a szív- és érrendszer egészségét. A halolaj csökkenti a vér trigliceridszintjét és nagy szerepe van a gyulladás csökkentésében is. Azonban ha túl sok halolajat viszünk be a szervezetünkbe, akkor különféle tünetekkel és egészségi problémákkal kell számolnunk.

Az egyik tünet a túl sok halolaj fogyasztása esetén nem más, mint a magas vércukorszint. Egyes kutatások szerint a túl sok omega-3 zsírsav bevitele cukorbeteg személyeknél jelentősen megnöveli a vércukorszintet, ugyanis serkenti a glükóztermelést, ami pedig megemelkedett vércukorszintet eredményez.

A túlzott halolajfogyasztásnak más mellékhatása is ismert. Az egyik az orrvérzés, a másik pedig a vérző íny. A nagy mennyiségű halolaj ugyanis gátolhatja a vérrögképződést, amely a vérzés fokozott kockázatával jár együtt.

A halolaj rendszeres fogyasztása csökkenti a szisztolés és a diasztolés vérnyomást is. A halolaj tehát azoknak nagyon hasznos, akik magas vérnyomástól szenvednek. Viszont a csökkenő vérnyomás zavarhatja egyes, a vérnyomás csökkentésére szolgáló gyógyszerek hatékonyságát, illetve akik eleve alacsony vérnyomással küzdenek, mindenképpen tudjanak a halolaj ezen hatásáról is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Amennyiben valaki nagyobb dózisban fogyasztja a halolajat, számíthat arra is, hogy hasmenés is kialakulhat. Ugyanis a halolaj hashajtó hatással is rendelkezik és segít megnövelni a bélmozgások gyakoriságát.

A halolaj nagyon is jót tesz a szív egészségének, azonban nagyon sokan számolnak be arról, hogy gyomorégést okoz és sokaknál a savas reflux más, kellemetlen hatásai is megjelennek. Például ilyen mellékhatás a hányinger és a gyomorpanaszok. Ha valaki ilyen vagy más emésztési panasszal küzd, a legjobb megoldás, ha a napi adagot több, kisebb adagban fogyasztja el.

Vannak olyan halolajtípusok, például ilyen a csukamájolaj is, amelyek nagy mennyiségben fogyasztva toxicitást okoznak, ugyanis magas A-vitamin-tartalommal bírnak, amely vitamint nagy mennyiségben fogyasztva túl is lehet adagolni.

Ha megfelelő mennyiségben fogyasztunk halolajat, még javíthatja is az alvás mennyiségét és minőségét, azonban ha túl sok halolajat fogyasztunk, akkor akár még álmatlanságot is okozhat.

  1. Tisztelt Szerző!
    Sajnos az írásból nem derül ki, hogy naponta mennyi halolaj fogyasztása számít soknak

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük