Probiotikumokat tartalmazó joghurt áfonyával a tetején.

A probiotikumok szedését az általános egészség fokozására sokáig alábecsülték. Tény azonban, hogy a bélflórának óriási befolyása van mind a pszichés, mind a mentális egészségre. A bennünk élő bélbaktériumok nemcsak az immunrendszerünket, hanem az érzelmeinket is irányítják. Ha a bélrendszer az egészségtelen életmód miatt meggyengül, hemzsegnek benne a káros mikroorganizmusok, és elnyomják a hasznos bélbaktériumokat – felborul az egyensúly a bélben. Védekezőerőnk csökken, és a kórokozóknak könnyű dolguk van. Segítséget a probiotikumok nyújthatnak.

A probiotikumok barátságos baktériumok, amelyek – ha egészségesek vagyunk – a beleinkben élnek. Ott ügyelnek arra, hogy a káros baktériumokat és gombákat kordában tartsák, és mi jól érezhessük magunkat. Csak ha a jó baktériumok megtizedelődnek, akkor vesszük észre, mit tettek, amíg még itt voltak.

Hirtelen elkapunk minden fertőzést, allergiánk lesz vagy élelmiszer-intoleranciánk, gombás betegségekben és bőrproblémákban szenvedünk, puffadunk és magasak a koleszterinértékeink, ráadásul egyre teltebbek leszünk. Bár ezek a panaszok nagyon különbözőnek tűnnek, mégis mindegyiknek lehet ugyanaz az oka: egy egyensúlyából kikerült bélflóra.

A diszbiózis gyakran a kedvezőtlen, szénhidrátban gazdag és ugyanakkor rostban szegény táplálkozás következtében jön létre, ami ezen kívül sok készételt és kétes italokat (üdítők, alkohol, kávé stb.) tartalmaz. Diszbiózis alakul ki továbbá minden antibiotikumszedésnél – akár fogászati probléma, orrmelléküreg-gyulladás vagy hólyaggyulladás kezelésére történik.

Az antibiotikumok sajnos megbízhatóan elpusztítják a bélbaktériumokat, és megteremtik annak feltételeit, hogy a nyavalya tegye a dolgát.

Inkább előzzük ezt meg! Ha antibiotikumot kell szednünk, akkor lássuk el magunkat utána jó minőségű probiotikummal, és így építsük fel újra bélflóránkat. Krónikus panaszoktól szenvedünk? Akkor törődjünk a bélflóránkkal. Ez a jó közérzetünk alapja!

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Soha nem építenénk házat alap nélkül. Az egészségünk is újra és újra kudarcot vall, ha nem azzal kezdjük, hogy rendes alapot – bélflórát – építünk.

10 érv a probiotikumok mellett:

 1. A probiotikumok javítják az immunfunkciót.
 2. Az erős immunrendszer következménye, hogy kevésbé leszünk hajlamosak allergiás megbetegedésekre.
 3. Probiotikum szedésével enyhíthetők az ételintolarenciák is.
 4. A probiotikumok visszaszoríthatják a fekélyeket és egyéb bélbetegségeket.
 5. Az egészséges bélflóra könnyebben kivédheti az egészségtelen élelmiszerek következményeit.
 6. Egészséges bélflóra mellett nincs esélyük a gombás fertőzéseknek.
 7. Az egészséges bélflóra a rákmegelőzésben is segít.
 8. A probiotikumok képesek megvédeni a bőrt az UV-sugarak káros hatásaitól, mivel aktiválják a bőr immunrendszerét.
 9. A probiotikumok védenek az antibiotikumok káros hatásaitól.
 10.  A probiotikumok segíthetnek mentális és neurológiai panaszok ellen is: akár az autizmus tüneteit is enyhíthetik.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

 1. Házitejből készült kaukázusi kefír abszolut tökéletes

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*