fbpx

Mit tehetünk a szürkehályog ellen?

Egy szürke háttér előtt sárga szemüvegkeret, mögötte egy szempár.

A szürkehályog egy szemet érintő rendellenesség. Ez a szembetegség mindenképpen kezelést igényel, ugyanis ha elhanyagoljuk, súlyos látásvesztés és akár még vakság is kialakulhat. A cikkben a szürkehályog természetes gyógymódjait soroljuk fel, melyek elsősorban a megelőzésben játszanak kiemelkedő szerepet. Amennyiben valaki ezzel a betegséggel küzd, komolyan kell vennie az orvos utasításait és a kezelési módokat mindenképpen be kell tartania.

A szürkehályog kialakulásában kiemelkedő szerepet játszik az ultraibolya sugárzásnak, a cukorbetegségnek, a dohányzásnak, illetve a magas vérnyomásnak. Bizonyos gyógyszerek és a mértéktelen alkoholfogyasztás is hozzájárulhat a szürkehályog kialakulásában.

Amennyiben szeretnénk megelőzni ezt a betegséget, úgy fontos, hogy a táplálkozásunk antioxidáns ételekben bővelkedjen. A vitaminoknak és az ásványi anyagoknak is nagy szerepe van a betegség megelőzésében, elsősorban a megfelelő mennyiségű C-vitamin-bevitelre kell ügyelni, amely egy antioxidáns vitamin és elősegíti a szem egészségének fenntartását. A gyümölcsökben és a zöldségekben rengeteg hasznos antioxidáns vitamin és ásványi anyag található.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A látás javításában a lutein és a zeaxantin is sokat segíthet. Mivel mindkét tápanyag antioxidánsban gazdag, segíthetnek az oxidatív károsodás csökkentésében és így a szem egészségének megőrzésében. A zeaxantin és a lutein nagyszerű forrásai a zöld leveles zöldségek.

Az antioxidánsok védelmet jelentenek a sejtek és a szövetek számára az oxidatív károsodásokkal szemben. Ebből a szempontból nagyon hasznos lehet a C- és az A-vitamin, az alfa-liponsav és a koenzim-Q10 is.

A kvercetin egy polifenol antioxidáns, amely gyulladást is csökkent, így kettős védelemmel látja el a szemet. Kvercetinben gazdag a fekete áfonya, a szőlő, a málna, a zöld leveles zöldségek, illetve a brokkoli.

A resveratrol is nagyon sok értékes tulajdonsággal és hatással rendelkezik. Ez egy olyan fitonutriens, olyan növényi alapú vegyület, amely többek között a szőlőben és a vörösborban is megtalálható. Mivel a resveratrol is antioxidáns hatással rendelkezik, szintén védelmet jelenthet az oxidatív károsodással szemben.

A szelén is nagyon hasznos ásványi anyag, hiszen hatékony az oxidatív stresszel szemben. Nagyon sok szelént tartalmaz a tenger gyümölcsei, a brazil dió, a baromfi, a tojás és a gabonafélék. Az alacsony szelénszint az életkorral összefüggő szürkehályog potenciális kockázati tényezője lehet.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.