fbpx

Összefüggés az alkoholfogyasztás és a mellrák között

Három hölgy rózsaszínű pólóban egymás mögött áll, mindegyik jobb vállánál a mellrák emblémája, egy rózsaszínű szalag.

A kutatások azt mutatják, hogy azon nők körében, akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt, nagyobb a mellrák kialakulásának kockázata. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem lehet a nőknek alkoholt inni, de azt igen, hogy csakis mértékkel érdemes, hiszen ezzel csökkenhet a mellrák és más krónikus betegségek előfordulása.

Az eddigi kutatások azt mutatják, hogy a rendszeres és nagy mennyiségű alkoholfogyasztás mintegy 15 százalékkal növeli meg a mellrák kialakulásának kockázatát. Egy kutatás során nőket kérdeztek meg arról, hogy tudnak-e egyáltalán az alkoholfogyasztás és a mellrák közötti kapcsolatról. A 20 és 45 év közötti nők mindössze 25 százaléka ismerte ezt az összefüggést.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Hogyan emeli az alkoholizmus a mellrák és más súlyos betegség kockázatát? Az egyik probléma az, hogy az alkohol jelentősen megnövelheti az ösztrogénszintet a szervezetben. Ez különösen a posztmenopauzába lépő nők számára lehet veszélyes, ugyanis a magasabb ösztrogénszint fokozza a hormonfüggő mellrák esélyét.

Ezen kívül az alkohol megakadályozza egyes tápanyagok felszívódását, így azok nem tudnak hasznosulni és nem tudják a pozitív hatásukat kifejteni a szervezetünkben. Mindegyik tápanyag lényeges, de a folsav különösen, hiszen kiemelkedő a szerepe a sejtek hibáinak kijavításában. Amennyiben a sejtek javítása nem történik meg, nagyobb az esély a rákos betegségek kialakulásának.

Az alkoholos italok nagyon sok kalóriát tartalmaznak, így a rendszeres fogyasztásuknak negatív hatása lehet az elhízás is, ami sokféle krónikus betegség kialakulásához vezethet.

Az alkohol nemcsak a mellrák kockázatát növeli meg, hanem más daganatos megbetegedésekét is, például nagyobb az esélye a szájüregi-, a torok-, a gége-, a máj-, a nyelőcső-, a vastagbél- és a végbélrák kialakulásának.

Nincs meghatározott mennyiség, hogy pontosan mennyi alkohol iható negatív következmények nélkül. Azonban annyi bátran állítható, hogy a nők 1, a férfiak pedig 2 egységnél ne igyanak több alkoholt – ez általában 1-2 decilitert jelent naponta. A szakemberek elmondják, minél kevesebb alkoholt fogyasztunk, annál jobban csökkenthetjük a rákos betegségek kialakulásának kockázatát.

  1. Kovácsné Török Edit

    Kérem határozzák meg, hogy az “egy egység” milyen alkohol típus szerint mennyit jelent?! (pálinka -házi vagy gyári; konyak, wisky, borok, sörök, likőrök)
    Köszönettel rendszeres olvasójuk: Edit

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.