Vadkörték egy fonott kosárkában és mellette az asztalon is.

A vadkörtét már az ókorban is ismerték, hiszen a fájáról azt gondolták, hogy gyógyító erővel bír és még az állatok nagy védelmezőjének is tartották. Hazánkban a régebbi korokban gyakran aszalták meg kemencében és a téli estéken ezt csemegézték a szegényebb emberek. Gyakran készítettek belőle ecetet és pálinkát is. Az ecetet gyógyászati célokra is felhasználták, ugyanis lázat csökkentettek a segítségével. A vadkörte a Mátyás királyról azóló mesékben is megjelenik és még gyermekkorunk nagy kedvencétől, Süsütől is hallhatunk egy kedves dalt, amely kedvenc gyümölcséről, a vadkörtéről szól. „Jaj, de finom a vadkörte, más néven a vackor! Eszegetném reggel, délben és délután hatkor. Húsa roppan, leve csorran, harapd gyorsan akkor! S szádban marad a vadkörte, más néven a vackor.”

A vadkörte a rózsafélék családjába tartozik. Hazánkban szinte mindenütt találkozhatunk vele, éppúgy kertekben, mint egyes erdőkben, például tölgyesekben vagy bükkerdőkben. A fanyar ízű gyümölcs októberben érik, amelyből az állatok is előszeretettel csemegéznek, de emberi fogyasztásra is teljesen alkalmas. A levét is kipréselhetjük, de készítetünk belőle szószt, kompótot, szörpöt, pálinkát, sőt meg is aszalhatjuk. A vadkörtét népiesen vackornak is nevezik.

A vadkörtefa akár a 15 méteres magasságot is elérheti, kérge barnásszürke, a levelei pedig kerekdedek vagy tojás formájúak. A 6-12 virágból álló virágai fürtökben állnak, amelyek áprilisban bontogatják csodaszép szirmaikat.

A körte az egyik leghasznosabb gyümölcsünk az őszi és téli hónapokban, hiszen rengeteg C-vitamint tartalmaz, amely az immunrendszerünket képes megerősíteni, és így nagyobb védelmet élvezhetünk a kórokozók támadásaival szemben.

A vadkörte nemcsak gyümölcsként, hanem gyógynövényként is funkcionálhat, hiszen például a leveléből készíthetünk főzetet, amely nagyon jó fertőtlenítő hatással rendelkezik a benne lévő arbutinnak köszönhetően. A körte tartalmaz még B-vitamint, amely segítséget nyújt az idegrendszer megerősítésében és a fáradtság leküzdésében. A C-vitamin az immunrendszert is megtámogatja, a gyümölcsben lévő kálium pedig a vérnyomást szabályozza.

Mivel savközömbösítő hatással rendelkezik, így azok, akik köszvénytől vagy reumától szenvednek, bátran fogyasszák, de vesekő esetén is érdemes fogyasztani belőle. A körtét nyersen is lehet enni, de a friss körtelé fogyasztása is nagyon hasznos, hiszen vízhajtó tulajdonsággal bír, méregteleníti a szervezetet és a hólyaghurutot is orvosolni tudja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A körtében rengeteg rost van, amely a bélműködést fokozza és az emésztést segíti. Székrekedés esetén is javasolható a fogyasztása, hiszen így jelentősen lecsökken a vastagbéldaganat kialakulásának a kockázata.

A gyümölcsben lévő pektin miatt a gyümölcs hasmenésre is kiváló, de a vér koleszterinszintjének csökkentésében is szerepet játszik. A gyümölcs héja puffadást okozhat, így az arra érzékenyek mindenképpen hámozva fogyasszák.

Aki teheti, fogyassza a körtét vagy a körtelevet rendszeresen, különösen a változókorba lépő hölgyek, ugyanis a körtében lévő bór jelentősen csökkenti a csontritkulás kialakulásának esélyét. Persze nem önmagában, hanem a D-vitaminnal, a magnéziummal és a kalciummal karöltve teszi ezt.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*