fbpx

Szedjünk valóban hatékony táplálékkiegészítőket!

Színes, változatos formájú táplálékkiegészítők egy rakáson.

Éppúgy, ahogy a gyógyszeriparnak, a természetes gyógymódot támogató irányoknak is megvannak az érdekeik. Az talán már nem vitás, hogy a fellépő problémákra ne egyből a gyógyszeres kezelést válasszuk, hanem keressük meg a tünetek okát, és elsősorban életmódváltással próbáljuk helyreállítani szervezetünk harmóniáját. Az is tény, hogy a mai élelmiszerek nem tartalmaznak már elég vitamint és ásványi anyagot, ezért szinte mindenkinek be kellene iktatni egy-egy kúrát, vagy rendszeres tisztítókúrával egybekötött tápanyagfeltöltést. A táplálékkiegészítők arzenáljában azonban nem könnyű eligazodni.

Több orvos és kutató felismerte már, hogy a betegségek döntő része a megfelelő mennyiségű vitamin- és mikroelem-bevitellel – és persze helyes táplálkozási szokásokkal – megelőzhető lenne. Arra is fény derült, hogy a legtöbb forgalomban lévő táplálékkiegészítő csekély mennyiségben tartalmazza a hatóanyagot. Sajnos a patikák és drogériák polcain 99%-ban ilyen, gyakorlatilag hatástalan készítmények sorakoznak. Még azok sem igazán hatékonyak, amelyek nem izolált és szintetikusan előállított vitamint, hanem gyógynövénykivonatot tartalmaznak.

Aki már eljutott odáig, hogy törődik az egészségével, vegye a fáradságot, és járjon utána annak, hogy mitől igazán hatékony egy táplálékkiegészítő. Néhány ismérv felsorolása után magunk is könnyebben igazodunk el vásárláskor.

Mitől hatékony egy táplálékkiegészítő?

A szintetikus vitaminok nagyobb mennyiségű bejuttatása hosszú távon nem jelent megoldást. Az izolált és mesterségesen létrehozott anyag közel sem tud úgy hasznosulni a szevezetben, mintha szerves, komplex formában kerülne be, úgy, ahogy természetes formában is jelen van a táplálékban. A szintetikus vitaminok – főleg a zsírban oldódók – mivel nem szívódnak fel teljesen, és csak kismértékben hasznosulnak, így egy idő után lerakódnak, és terhelést jelentenek a szervezet számára.

Sokkal hasznosabb, ha a hatóanyagok olyan komplexben vannak jelen, ahol az összetevők egymás hatékonyságát segítik. Ha valakinek B12-vitamin-hiánya van, akkor nincs értelme csak ezt az egy vitamint szedni, mert a hasznosuláshoz szükség van a többi B-vitaminra, az ún. B-vitamin-komplexre, továbbá C-vitaminra és még egyéb mikroelemre. A magnézium és a D-vitamin is segítik egymás hasznosulását.

A termékek leírása egyértelmű információt ad arról, hogy milyen készítménnyel van dolgunk. Ha a felsorolásban csak a vitaminok neveit látjuk – például A-vitamin, C-vitamin, B6-vitamin stb. –, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a termék szintetikusan előállított anyagot tartalmaz. Ha a vitaminok mellett ott áll, hogy milyen növényből vonták ki, akkor a helyzet már kicsivel jobb.

Az igazán jó készítmények esetében szerepel a gyógynövények neve, illetve az állati eredetű összetevőknél a származási hely (például alaszkai lazacolaj), a hatóanyagok mennyisége és az, hogy milyen technológiával állították elő. Az ilyen készítményeknél nem a pontosan meghatározható vitaminmennyiség számít, hanem az, hogy milyen hatóanyagkomplexről van szó, és hogy azt milyen eljárással vonták ki a növényekből. Ez fogja meghatározni a hasznosulás mértékét.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Hatékony előállítási eljárások

Egyre több olyan táplálékkiegészítő készül, amely a hatóanyagokat olyan komplex, szerves (kelát) formában tartalmazza, ami a szervezet számára a legjobban hasznosítható. Így a hatóanyagok valóban oda jutnak el, és olyan mennyiségben, ahol szükség van rájuk. Ilyenek a fermentált táplálékkiegészítők vagy a szuperkritikus extrakcióval előállított termékek.

A fermentált termékek hasonlóképp működnek, mint a fermentált ételek, például a savanyú káposzta, kimcsi, kefír. A bennük lévő hasznos baktériumok – amelyek a mi emésztőrendszerünkben is megtalálhatók – már előemésztik a táplálékot, így a szervezetnek kevesebb energiát kell fordítani az emésztésre, a tápanyagok könnyen hasznosulnak, és a felépítő, gyógyító folyamatokra összpontosíthat a testünk. Az ilyen táplálékkiegészítők különösen ajánlottak beteg emeberek számára, főleg gyomor- vagy bélrendszeri betegségekben küzdőknek.

A szuperkritikus extrakció szintén igen magas minőségű táplálékkiegészítők létrejöttét eredményezi. Röviden az eljárás lényege az, hogy a növények hatóanyagait kíméletes technológiával vonják ki, és az eljárás során a hatóanyagok koncentrációját tovább fokozzák. Így a készítményből egy kis adag is tömény növényi elixírként képzelhető el, tehát már kis mennyiséggel is hatékonyan mozgósítjuk a szervezet öngyógyító mechanizmusait. Az ilyen táplálékkiegészítőkkel valóban javulást érhetünk el akár igen súlyos állapotok esetében is.

1 hozzászólás

  1. Zana Ákos

    Tisztelt Cím.

    Meg tudhatnám,hogy melyik az a magas minőségű táplálékkiegészítő amiről fentebb említést tesznek?Vagy volna olyan természetes vitamin forrás ami nem izolált forrású?Nagyon nehéz igazán jót találni,pláne ha még a felszívódást és az ionos kötéseket is figyelembe vesszük.Pl a kalcium esetén csak a kelát alak ér valamit,a többi alig vagy nem hasznosul.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük