fbpx

Szelén – rák ellen és a jókedvért

Fiatal férfi játszik kisfiával a réten a fű között, a baba épp apukája orrát markolássza, aki nevet közben.

A nyomelem rák ellen

A szelén a glutation-peroxidáz enzim lényeges összetevőjeként – amely egy különösen erős antioxidáns – rendkívül hatékony rák elleni védelemnek tekinthető. Ez az enzim főként a sejteken belül biztosítja, hogy a szabad gyökök időben elfogja, mielőtt a létfenntartó géneket elpusztíthatnák.

A szelén ebben a kötésben meggátolja a sejtek degenerációját is, ami végül a daganatos betegségekhez vezethet. Számos tanulmányban bizonyosodott be egyértelműen a szelén védő hatása a különböző daganatos betegségek vonatkozásában. Kiderült többek között, hogy a kielégítő szelénellátás védi a sejteket a rákkeltő anyagoktól, és szignifikánsan csökkenti a prosztata-, a tüdő-, a nyelőcső-, a gyomor- és a bélrák kialakulását. Így a szelén kitűnő rákmegelőzést képvisel.

A rákos betegek már a betegségük korai stádiumában jelentősen alacsonyabb szelénszinttel rendelkeznek, mint az egészséges személyek. Minél inkább előrehaladott a betegség, annál jobban csökken a szelénszint. Ez magyarázza, miért lehet kimondottan hatékony a rákterápia során alkalmazott nagy dózisú szelénnel történő kezelés.

A hagyományos rákterápia mellékhatásai is lényegesen enyhíthetők szelénnel, így az általános közérzet javul. A nyálkahártyák gyakran fellépő kínzó gyulladása akár teljes egészében megakadályozható.

A szelén erősíti az immunrendszert

A szelén megköti a nehézfémeket – mint az alumínium, az arzén, az ólom, a kadmium és a higany – éspedig mind a talajban, mind az emberi szervezetben. Ilyen módon gyengén oldódó szelén-komplexek jönnek létre, amelyekben a nehézfémek már nem tudnak több kárt okozni a szervezetben.

A szelén tehát az immunrendszert nemcsak az antioxidatív hatása révén tehermentesíti, hanem a nehézfémmegkötő tulajdonságával is. Ezen felül a szelén stimulálja az antitestek termelődését. Ezek az immunrendszerhez tartoznak, és az a feladatuk, hogy kiküszöböljék a kórokozókat és más káros anyagokat. Minél nagyobb az antitestek száma, annál erősebb az immunrendszer.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A szelén felvidít

Az alacsony szelénszinttel rendelkezőket gyakran sújtja szorongás, önbizalomhiány és depresszív hangulat. Túlterheltnek érzik magukat, nem tudnak koncentrálni, és nagyon gyorsan elfáradnak, ami érthető módon jelentősen korlátozza az érintettek életminőségét. A célzott szelénszedés azonban komolyan változtathat a közérzeten – amit különböző tanulmányok egyértelműen alátámasztottak.

A szelén hangulatfokozó hatásának magyarázata egyszerű. Egyrészt az antioxidatív, illetve nehézfémmegkötő hatása természetesen a központi idegrendszerben is észrevehető, másrészt a szelén fontos alkotóeleme a neurotranszmittereknek, mint amilyen pl. a szerotonin. Ezt az anyagot nem véletlenül nevezik boldogsághormonnak, mert belső nyugalomról, elégedettségről és kiegyensúlyozottságról gondoskodik. Szelént tartalmazó élelmiszerek: teljes kiőrlésű gabonák, barna rizs, szezámmag, dió, búzacsíra.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.