fbpx

Van összefüggés az ízületi gyulladás és dohányzás között

Egy autóban apa és lánya autóban ül, az apa dohányzik vezetés közben, a kislányt zavarja a füst és befogja az orrát.

Az ízületi gyulladás mindig is a kutatás középpontjában állt. Folyamatosan vizsgálják, hogy mi is okozhatja pontosan a kialakulását. Mára bizonyossá vált, hogy a dohányzás is szerepel a kiváltó okok között.

Ízületi gyulladás akkor alakul ki, amikor az immunrendszer tévesen támadja az ízületek sejtjeit. A test számos pontján kialakulhat ez az állapot, akár a lábak, a kezek, a könyök, a csukló, a térd vagy a boka térségében.

Mi lehet annak az oka, hogy a dohányzás ízületi gyulladás kialakuláshoz vezethet? A dohányfüst gyengíti az immunrendszert és a szervezetünk működését. Ha valaki gyógyszert szed az ízületi gyulladásra és mellette dohányzik is, ne számítson javulásra, hiszen a füstben található káros anyagok megváltoztathatják a gyógyszerek működési mechanizmusát és hatását.

Az érintettek pontosan tudják, mennyire fájdalmas az ízületi gyulladás. Műtéttel lehet csillapítani a fájdalmat, viszont a dohányzás jelentősen megnöveli az operáció során fellépő kockázatokat.

Kutatások során igazolódott, hogy azok esetében, akik dohányoznak, nagyobb valószínűség szerint szenvednek ízületi gyulladásban, mint azok, akik nem élnek ezzel a káros szenvedéllyel.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az ízületi gyulladásban szenvedő és dohányzó betegek kevésbé reagálnak az ízületi gyulladásra adott kezelésekre, és ha valaki a betegsége mellett is dohányzik, akkor ne nagyon számítson javulásra, mert a cigaretta csak felerősíti a tüneteket.

A kutatások azt is igazolták, hogy a nők nagyobb veszélynek vannak kitéve. Így ha egy hölgy dohányzik, nagyobb eséllyel alakul ki az ízületeiben gyulladás, szemben azokkal, akik életükben soha sem dohányoztak.

Ez a rendkívül kellemetlen betegség csökkenti, beszűkíti a mozgástartományt, de más kellemetlen tüneteket is okozhat. Ilyen lehet például extrém fáradtság, étvágytalanság, szemszárazság, bőrcsomók vagy gyulladt erek.

Jelenleg nincs végeleges gyógymód az ízületi gyulladás kezelésére, azonban a tünetek nagyszerűen mérsékelhetők. Súlyos esetben az ízületek eldeformálódnak és az illető személy elveszítheti a mobilitását. Az életminőséget többek között a megfelelő kezeléssel és a dohányzásról való leszokással javíthatjuk.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük