fbpx

A 86 éves sprinter – interjú Lóki Tamásné Marika nénivel

Lóki Tamásné, Marika néni, a 86 éves sprinter otthonában egy kis asztal előtt, amely tele van az érmeivel és serlegeivel.

Marika néni idén 86 éves, de sokunkat megszégyenítő aktív életet él. Ő látja el a teljes háztartást, minden nap főz, majd kis pihenő után indul edzeni az egyik pécsi sportpályára. Marika néni senior sprinter, hazai és nemzetközi versenyekre jár, maga sem tudja pontosan hány érmet nyert eddig, 200-250 körülire becsüli a számukat. Gyakorlatilag nincsen ellenfele Magyarországon. Beszélgetésünkben megkíséreljük megtudni a sikere titkát.

 

Kicsattanó egészségnek örvend, jókedvű, életvidám, mindennap jár edzeni – mindezt 86 évesen. Véleménye szerint mi a hosszú, egészséges élet titka?

Nem gondolom, hogy van valamilyen titok, de nagyon fontos, hogy pozitív hozzáállásunk legyen az élet dolgaihoz, legyünk kitartók, mert az akaraterő nagyon fontos. És persze az is kell a hosszú élethez, hogy mozogjunk, szeressük a sportot, bármilyen mozgás is legyen.

Egész életében sportolt?

Gimnazista koromban kezdtem atletizálni, akkor is sprinter voltam, de ahogy dolgozni kezdtem és férjhez mentem, nem tudtam folytatni az aktív életet. Valójában irodai munkát végeztem a postán, így nyugdíjas koromig ülő életmódot folytattam én is, ahogy nagyon sokan.

Mikor kezdett bele újra az élsportolásba?

Már nyugdíjas voltam, amikor elkezdtem újra edzeni. Kezdettől fogva versenyezni szerettem volna. Ez a célom a mai napig is.

A 86 éves sprinter - interjú Lóki Tamásné, Marika néni nemzetközi versenyen fut.

Milyen versenyeken vesz részt?

Magyarországon valójában már nincs ellenfelem, ezért nemzetközi versenyekre járok. Leginkább Európa bajnokságokra megyek, mert más kontinens már túl messze van nekem. Sajnos a járvány miatt hosszabb időszak kimaradt, így tavaly nem tudtam versenyezni. A legközelebbi jövő év elején lesz, remélem, nem lángol fel újra a járvány és megtartják.

Sprinterként milyen versenyszámokban indul?

Általában 60 és 100 méteren indulok, de most 200 méterre is készülök.

Milyen eredményei vannak eddig?

Itthon senior kategóriában rendszerint nyerek, de sajnos európai bajnoki címet nem tudtam még szerezni, viszont 2. és 3. helyezést többször is elértem, sőt világbajnokságon is indultam és ott is 2. lettem. A 100 métert 23 másodperc alatt tudom lefutni.

Lóki Tamásné, Marika néni, a 86 éves sprinter nemzetközi versenyen, éremmel a nyakában.

Gratulálunk, ez nagyszerű eredmény! Csak az izgat engem, hogy mi a titka annak, hogy ilyen nagyszerű testi és lelki formában van és ilyen teljesítményre képes ebben az életkorban is. Talán az étrendje számít különlegesnek?

Nem mondhatnám. Teljesen átlagos ételeket főzök, igazából mindent megeszünk, nem válogatunk.

Tehát nem követnek valamilyen speciális diétát.

Nem, abszolút hagyományos magyar konyhán élek, igaz, nem szeretem a túl zsíros ételeket. De egész életemre ez volt a jellemző, hiszen amikor még dolgoztam, az üzemi konyhán ebédeltem végig. Arra ugyanakkor mindig is vigyáztam, hogy ne hízzak el.

Szed valamilyen vitamint, étrend-kiegészítőt?

Általában nem, inkább odafigyelek, hogy mindig egyek idénygyümölcsöket, csak télen szoktam vitamint szedni.

Hogy telnek a napjai?

Délelőtt elvégzek minden házimunkát, kitakarítom a lakást, megfőzöm az ebédet. Majd ebéd után pihenek egy kicsit, olvasgatok vagy keresztrejtvényt fejtek. Utána viszont jön az edzés. Gyalog megyek a pályára, ahol bemelegítek, gimnasztikázok és természetesen futok. Körülbelül 1 óra az edzés, majd hazasétálok.

Egyedül edz vagy van segítsége?

Mostanában már egyedül edzek, régi edzésterveket használok. A férjem sem kísér el, ő inkább úszik és kerékpározik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Gyakorlatilag egész nap aktív, mozog otthon vagy fut a pályán. Ebben az életkorban már a legtöbb embernek fáj a mozgás, elgyengülnek az izmok, az ízületek nem annyira engedelmeskednek. Ön érez gyengeséget, fájdalmat?

Hála Istennek nem fáj a mozgás, valójában nem fáj semmim sem. Régebben kisebb gond volt ugyan a térdemmel és a pajzsmirigyemmel, de gyógyszerrel teljesen kordában vannak tartva. Azt mondhatom, jól vagyok.

Ezt öröm hallani! Marika néni, mondja, mi hajtja még? Milyen céljai vannak?

Szeretnék már végre bajnokságot nyerni, végre első lenni nemzetközi versenyen. Nagyon várom a jövő év eleji versenyt, remélem, meg tudják rendezni. Most ezért dolgozom.

Talán ez lehet a titok, amit most mond: hogy mindig van kitűzött cél a szemei előtt, ezekért keményen dolgozik és nem adja fel.

Lehetséges. Én igyekeztem mindig is pozitívan hozzáállni az élet dolgaihoz, a problémákhoz, mert mindent meg lehet oldani. Optimistán kell nézni a kihívásokat, a feladatokat, és kitartónak kell lenni, nem szabad feladni. Ezt üzenem minden embernek, a nyugdíjasoknak is, hogy ne hagyják el magukat. Sokan letelepednek a fotelbe és egész nap csak nézik a tévét. Ettől elhíznak és sok betegség kialakulhat, és lelkileg sem tesz jót ez az életforma.

Bármikor el lehet kezdeni a sportolást. Akkor is érdemes belevágni, ha fáj a mozgás, persze csak szépen lassan. Először sétáljanak rövidebb távon, majd ha már belemelegedtek, lehet fokozni a tempót és nyújtani a távot. A mozgás az egész szervezetnek nagyon hasznos és lelkileg is sokat ad az embernek. Én nagyon szeretek mozogni, mert közben elfelejtek mindent, csak arra koncentrálok, amit csinálok és ez kikapcsol, sőt felfrissít. Nagyon hiányozna, ha nem csinálhatnám.

Köszönjük a beszélgetést. További jó egészséget, sok sikert és aranyérmeket kívánunk!

 

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük