fbpx

A dohányzás károsítja az agyat!

Egy szürke háttér előtt egy kéz sok cigarettát szorít.

A dohányzás elrettentésére születtek meg a dohánytermékeken azok a hihetetlenül csúnya képek. Meglepő módon ez sem rettenti el az embereket a füstöléstől, hiszen ennek ellenére is nagyon sokan dohányoznak és nem kívánnak leszokni erről a káros szenvedélyről. A kutatások pedig igazolják, hogy nemcsak a testi egészséget veszélyezteti a dohányzás, hanem az agy működésére is negatívan hat.

A cigarettában nikotin van, ami úgy viselkedik, mint egy neurotranszmitter. Ez aktiválja a dopamint, amitől kellemes érzés keletkezik az emberi szervezetben. Az agynak azonban egyre több és több nikotinra van szüksége ahhoz, hogy ez a kellemes, boldog érzés újra felszínre törjön. Amikor valaki szeretne leszokni a cigarettáról, azért lesz ingerlékeny, mert a szervezete nem kapja meg a nikotint, ami ezeket a jóleső érzéseket kiváltja benne.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Rengeteg kutatást végeztek a dohányzással kapcsolatban. Bebizonyosodott, hogy minél több ideig dohányzik valaki, annál nagyobb az esélye arra, hogy az agya zsugorodni kezd. Ez amúgy is bekövetkezik ahogy öregszünk, de a dohányos embereknél ez fokozottabban jelentkezik. A dohányzás az agy azon területeire hat, ahol az öröm, a hormontermelés, illetve az érzelmek és a memória központja van – így a cigarettázás nemcsak örömérzetet ad, de felelőssé is tehető a kognitív hanyatlás és a demencia kialakulásáért is.

A demencia hatással van a gondolkodásra, a viselkedésre és a memóriára is. Sokan úgy tartják, hogy ez az öregedés szerves része, pedig nem az. Az öregedés nem jelent egyet azzal, hogy elbutulunk, legalábbis nagyon sokat tehetünk annak érdekében, hogy ez ne következzen be. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a dohányosoknak mintegy 30 százalékkal nagyobb esélyük van a demencia kialakulására, mint azoknak, akik nem élnek ezzel a káros szenvedéllyel.

Az is bebizonyosodott, hogy azok, akik napi 20 vagy több cigarettát szívnak el egy nap, mintegy hatszor nagyobb eséllyel lesznek a stroke áldozatai, mint azok, akik nem cigarettáznak, a dohányfüst ugyanis nagyon sok káros vegyi anyagot tartalmaz. Ezek a vérből a tüdőbe kerülve vérrögképződést is okozhatnak, ami nemcsak embóliát vagy szívinfarktust, hanem stroke-ot is generálhat.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük