fbpx

A mellrák megelőzése testmozgással

Egy fiatal lány rózsaszínű pólóban, mellén rózsaszínű szalag a mellrák jelképe.

Az emlőrák kialakulásában nagy szerepe van a génmutációnak, de sajnos a nem megfelelő életmód is közrejátszik. De más tényezők is szerepet játszhatnak, például a korán jelentkező menstruáció, a kései menopauza, illetve a kedvezőtlen életmódbeli tényezők.

Tanulmányok szerint a fizikai aktivitás hiánya és az elhízás jelentősen megnöveli a mellrák kialakulásának kockázatát. Kutatások szerint mintegy 40 százalékkal csökkenhet a mellrák esélye, amennyiben rendszeresen mozgunk. Hetente legalább 150 percnyi mérsékelt intenzitású testmozgásra van ahhoz szükségünk, hogy csökkenjen a mellrák kialakulásának kockázata.

A séta is rendkívül hasznos lehet a megelőzésben. Kutatások szerint heti 150 percnyi séta is sokat segíthet, hogy elkerüljük ezt a betegséget. A gyaloglás, a kocogás, a kerékpározás is segíthet egyensúlyban tartani az ösztrogén szintjét. Ennek a hormonnak ugyanis kulcsszerepe van az emlőrák kialakulásában, hiszen a csökkenő ösztrogénszint a mellrák kockázatának csökkenésével jár együtt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az egészséges testsúly fenntartása is nagyon lényeges a mellrák elkerülésében. Az erősítő edzés fokozza az anyagcserét, amivel kalóriát égetünk, ami pedig segít megőrizni az egészséges és ideális testsúlyt. A felesleges zsírszövet ösztönzi az ösztrogéntermelést, ami szintén aktív szerepet játszik a mellrák kialakulásában. Ezért is nagyon lényeges, hogy a menopauzát követően ne hízzunk el, mert sok esetben a menopauza utáni szakaszba lépő nőknél diagnosztizálják ezt a betegséget.

Naponta egy pohár vörösbor még jót is tesz a szív egészségének. Azonban, ha egy nő 2 vagy annál több alkoholos italt fogyaszt naponta, az jelentősen megnöveli a mellrák kialakulásának esélyét.

Az emlőrák kockázatát úgy is minimalizálhatjuk, hogy csökkentjük a vörös hús bevitelét, ellenben megnöveljük a zöldségfogyasztást. Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, baromfit és halat, hogy elkerüljük ezt a rettegett betegséget.

Az önvizsgálat és a mammográfiai szűrés életet is menthet, hiszen minél korábbi stádiumban kerül felfedezésre a betegség, annál nagyobb az esély a túlélésre. Éppen ezért nagyon lényeges, hogy egyetlen nő se hanyagolja el a mammográfiai szűrővizsgálatokat.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük