fbpx

A menopauza tünetei más betegségekkel is összetéveszthetők

Egy fehér bikiniben levő lány piros táblát mutat, amelyen egy fehér kérdőjel látható, bal kezével a fájós hasát fogja.

A menopauza egy természetes folyamat. Minden nő átesik rajta, csak nem mindegy, hogy milyen életkorban. Manapság egyre több fiatal nő észleli a korai menopauzát, ami lerövidíti a termékeny időszakot. Sok és szerteágazó tünettel jelentkezhet, de ezek más betegségek esetében is előállhatnak. Sajnos előfordul, hogy a nőgyógyászok nem is igazán foglalkoznak ezzel a kérdéssel, pedig vannak olyan esetek, amikor egy nő nem is a menopauza szakaszába lépett, hanem valamilyen más betegsége van és ez okozza a menstruáció elmaradását.

A menopauzának tehát sok tünete létezik, de nem mindegyik jelentkezik minden nőnél egyformán. Van, aki többet is megtapasztal belőlük, másokat csak egy-két tünet kínoz és olyan esetek is előfordulnak, amikor az illető hölgy problémamentesen átvészeli ezt az időszakot.

A menopauza tünetei és jelei lehetnek többek között a menstruációs ciklus felborulása, a vérzés kimaradása, illetve elmaradása, de előfordulhat szorongás, koncentrációs probléma is. Az sem kizárt, hogy hüvelyszárazság, álmatlanság, depresszió, súlygyarapodás, hőhullámok, kipirulás, éjszakai izzadás, memóriagondok is jelentkeznek, de akár száraz bőr, csökkent nemi vágy, hajhullás, heves szívdobogás, illetve visszatérő húgyúti problémák, fejfájás, csökkenő izomtömeg, fokozott szőrnövekedés is előállhat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A menopauza és a méhnyakrák tünetei sok hasonlóságot mutatnak, ezért nem kell megijedni, ha mi azt gondoljuk, hogy beléptünk a menopauza szakaszába, a nőgyógyászunk azonban egy rutinbeavatkozás keretében meg szeretné tudni, hogy biztosan nem méhnyakrákról van-e szó.

A hasonlóság miatt a méhnyakrák néhány tünete gyakran összekeverhető a menopauza tüneteivel: ez lehet fájdalom a kismedence térségében, hőhullámok, fokozott vizelési inger, rendellenes menstruációs vérzés, kellemetlen szagú hüvelyi váladék. Ezért sem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy rendszeresen kell járni nőgyógyászati szűrővizsgálatokra. Minden nőnek tudnia kell, hogy az időben felfedezett betegség, ez esetben a méhnyakrák, szinte 100 százalékban gyógyítható.

Hihetetlen, de a 21. században még mindig hallani olyat, hogy a nők a betegségtől való félelem miatt nem járnak rendszeresen szűrővizsgálatokra. Sokan még akkor sem mennek orvoshoz, amikor már fájdalmaik vannak, pedig ez már nagyon rosszat jelez előre, hiszen előrehaladottabb betegséget, esetlegesen kialakult áttéteket is jelenthet.

Minden nőnek évente kellene szűrővizsgálatra járnia, mint ahogyan a férfiaknak is kötelező lenne prosztata vizsgálaton, urológiai szakrendelésen megjelenni. Hiszen esetükben is a korai diagnózis és kezelés elkezdése akár az életüket is megmentheti.

Az endometriózis tünetei is gyakran keverednek a menopauza kellemetlen következményeivel. Ezek lehetnek többek között alacsony libidó, hányinger, fáradtság, fájdalmas vizelés és székelés, menstruációs problémák, cikluszavarok, illetve ciszták megjelenése.

Néhány kiegészítőt is felsorolunk, hogy a menopauza elviselhetőbb legyen. A D-vitamin segíthet csökkenteni a szorongást és a depressziót. A citromfű támogatja a koncentrációt. Esetleges hüvelyszárazság esetén érdemes síkosítót használni, a hüvelyi fertőzések ellen pedig hatékonyak lehetnek a hüvelykúpok.

A rendszeres testmozgás növeli az energiaszintet és javítja a hangulatot. A dohányzás abbahagyása, az alkohol és a kávé mértékkel történő fogyasztása pedig hozzáárul a hőhullámok gyakoriságának és intenzitásának csökkenéséhez.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.