fbpx

A szorongó személyeknek rossz a memóriája

Egy szürke háttér előtt egy lila inges szorongó fiatal ember a körmét rágja.

A szorongás nem tesz jót az egészségnek. A szorongó emberek állandóan idegesek és sokat aggódnak, nem igazán tudják élvezni az életet, sem az apró örömöket, mivel valóban sok minden miatt izgulnak, ez pedig rányomja a bélyegét a hangulatukra.

A túl sok szorongás nyomot hagy a memórián is, ezt most már tudományos kutatások is igazolják. Az érintett személyek kevésbé emlékeznek az iskolában megtanult dolgokra, akik pedig dolgoznak, több hibát követnek el a munkájuk során.

A személyes kapcsolatokat is beárnyékolja a memóriacsökkenés, mivel a szorongó ember gyakran elfelejt fontos eseményeket, dátumokat, mint például névnap vagy születésnap. Nemcsak apróságokra nem emlékeznek, hanem gyakran a rutinszerű cselekményeket is elfelejtik vagy könnyen tévesztenek, például egy sokszor elkészített étel receptjét is elfelejthetik. De az állapotuk miatt akár a vezetés közben is hibázhatnak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A szorongó emberek maguk is beszámolnak memóriacsökkenésről. Az összesített adatok alapján elmondható, hogy gyakran felejtenek el megtanult dolgokat, dátumokat, elvégzendő feladatokat, neveket és a másokkal folytatott beszélgetéseket.

Mivel sokat stresszelnek, ezért a szervezetükben megemelkedik a kortizol szintje, ami okozhat memóriacsökkenést. De gyakran panaszkodnak arra is, hogy alvási gondokkal küszködnek. Ha el is alszanak, éjszaka többször is felriadnak, mert rosszat álmodtak vagy még álmukban is aggodalmaskodtak valami miatt, ami felriasztja őket, akár még a legmélyebb álmukból is. Az alváshiány azonban veszélyes, mert súlyos egészségügyi károsodást vonhat maga után. Ez negatív hatással van az agy működésére és csökkenti a memóriát és a koncentrációs képességet.

Mit lehet tenni? A szorongó emberek gyakran leírnak dolgokat és sok esetben készítenek jegyzeteket. Ez valóban jó megoldás, hiszen nemcsak segít az emlékezésben, de még szorongáscsökkentő hatása is lehet.

A szorongást egyértelműen oldják a szociális kapcsolatok. Ráadásul már kutatások is igazolják, hogy a családunkkal, a barátokkal töltött idő még a memóriára is pozitívan hat. A fizikai aktivitás is segíthet, hiszen nemcsak a hangulatot javítja, hanem enyhíti a szorongást és javítja az agy egészségi állapotát.

  1. Jó napot kívánok!
    És mit ajánlanak a szorongasra?Az alvaszavarra? Az nem derült ki a cikkből! Köszönöm!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük