fbpx

Az ájurvéda gyorsabb, mint a modern orvostudomány

Szárított gyógynövények tálkákban, illóolajok üvegcsékben, kicsi Buddha szobor egymás mellett, az ájurvéda gyógyító eszközei.

Milyen hatásai lehetnek az ájurvédának? Milyen előnyei vannak? És egyáltalán mennyiben különbözik az ájurvéda az általunk jól ismert nyugati orvostudománytól?

Gyorsabb, mint a modern orvostudomány

A jó ájurvédikus terapeuták a potenciális egészségügyi problémákat jóval a modern orvostudomány mérőberendezései előtt képesek felismerni – ami természetesen egy hatalmas előny. Hiszen minél előbb kiderül egy egészségi probléma, annál könnyebben lehet azt megszüntetni, illetve azonnal be lehet avatkozni már megelőző jelleggel is – mégpedig egyszerű és olcsó módszerekkel.

Az ájurvédában műszerek nélkül történik a diagnosztizálás. A terapeuta a pulzusdiagnózist használja, és ugyanakkor megfigyeli a bőrszínt, a bőrtónust, a szemek állapotát és a nyelv kinézetét.

A doshák harmonizálása

Ezen kívül a páciensnek számos kérdést tesznek fel az életmódjáról: hogyan táplálkozik, mennyire jól vagy rosszul és mennyit alszik, milyen gyakran mozog, és hogy érzi magát lelkileg.

Ezen a módon az ájurvédikus orvos megállapítja, hogy a páciensnél melyik dosha (pitta, váta, kapha) mennyire hangsúlyos, és hol lehetnek egyensúlytalanságok.

A három dosha mindegyike egy vagy két elemet képvisel. A váta a szelet, a pitta a tüzet és a kapha a földet és a vizet.

Jóllehet minden emberben jelen van mindhárom dosha, többnyire egy vagy két dosha dominál, miközben a többi lényegesen kevésbé hangsúlyos. A dosháknak ez a jellegzetessége határozza meg az egyes ember anyagcsere-típusát, temperamentumát, vagy teljesen általánosan az alkatát.

Az ájurvédikus orvos megpróbálja a megfelelő táplálkozási tanácsokkal és gyógynövénykészítményekkel a doshákat kiegyensúlyozni, ami segít a páciensnek abban, hogy újra rátaláljon az egészséges belső harmóniára.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Panchakarma: a teljes körű tisztítás

Ha a doshák olyan erős egyensúlytalanságban vannak, hogy átfogóbb intézkedésekre van szükség, akkor panchakarma kúrát rendelnek el. A panchakarma a test belsejének valóban alapos teljes tisztítását jelenti orvosi felügyelet mellett.

Sokan, akik már átélték a panchakarmát, radikális egészségügyi javulásokat tapasztaltak meg, és nem kevés embernek mentette már meg a panchakarma az életét.

Az indiai gyógyművészet tehát úgy gyógyít, hogy – a modern orvostudománnyal ellentétben – a természeti törvényekhez és a természetes dinamikához igazodik, és ezt követi. A természet túllicitálásának vagy kicselezésének vágya – amit a modern orvoslásban gyakran megfigyelhetünk – az ájurvédában teljesen hiányzik.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük