fbpx

Földünk kincse az ivóvíz. Miért igyunk rendszeresen?

Egy asztalon hét műanyag vizespalack felhőkkel a háttérben.

A víz a legfontosabb tápanyag az emberi szervezet számára. Igen, tápanyag mivel sokkal fontosabb szerepe van, mint a szilárd táplálékoknak. Az emberi test mintegy 70 százaléka vízből áll és sok esetben amikor eszünk, nem is éhesek vagyunk, inkább szomjasak. Ezt könnyedén meg is tudjuk állapítani. Ha éhesnek érezzük magunkat, de egy pohár víz után megszűnik az éhségérzetünk, akkor csak szomjasak voltunk.

A víznek kitüntette szerepe van a vesék megfelelő működésében és más testi funkciók fenntartásában. A szervezetünknek nagyon nagy szüksége van az ivóvízre, mint ahogyan a bőrünknek is. Minél kevesebb vizet fogyasztunk, annál gyorsabban öregszünk. De nemcsak kívülről látszik ez az öregedés, azaz nemcsak ráncosodni fogunk, hanem a belső szerveink is gyorsabban megöregedhetnek.

Az ivóvíznek számtalan előnye létezik az emberi egészségre nézve. Lássuk is, melyek ezek!

A víznek kiemelkedő szerepe van az ízületek kenésében. A kevés vízfogyasztás, a dehidratáció, nem adja meg a megfelelő kenőanyagot az ízületek számára, így a mozgás fájdalmassá válhat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Minél több vizet iszunk, annál több nyál termelődik a szájüregben. A nyál segítséget nyújt az ételek emésztésében. A víz támogatja a szájüreg tisztaságát, emellett csökkenti a fogszuvasodás mértékét is. Persze azért az alapos fogápolást még az ivóvíz sem pótolja.

A vérnek is több mint 90 százaléka víz. Ezért is fontos, hogy elegendő vizet fogyasszunk, mert a vér oxigént szállít a szervekhez, szövetekhez, sejtekhez.

A dehidratáció a bőrt is szárazzá teszi, ami nemcsak bőrbetegségek kialakulásához vezethet, hanem az öregedési folyamatokat felgyorsítva, korai ráncosodáshoz is.

Az, hogy naponta mennyi vizet fogyasztunk, nagyban meghatározza az agy szerkezetét és a működését. Ha kevés folyadékot iszunk a nap során, ne csodálkozzunk, hogy nehezebben működik az agyunk, romlik a memóriánk és a kreativitásunk, sőt még a fejünk is megfájdulhat.

Az emésztéshez is szükségünk van vízre. Ha nem iszunk eleget, emésztési problémák és székrekedés is keletkezhet. Az elégtelen vízfogyasztás vesekövet és egyéb veseproblémákat is generálhat.

A folyadék azért is fontos, mert ez segíti az izzadás folyamatát. Lehet, hogy nem szeretjük az izzadást, pedig fontos szerepe van abban, hogy a szervezetünkből eltávozzanak azok a bizonyos méreganyagok.

Ha elegendő vizet iszunk, akkor ezzel is biztosíthatjuk, hogy a vérnyomásunk a normál tartományban maradjon.

A légutakat sem árt nedvesen tartani. A torokba kerülő vírusok és baktériumok gyakran a kiszáradás, a dehidratáció miatt tudnak szaporodni és fertőzést okozni.

A bőséges folyadékfogyasztás segíthet a fogyásban is, hiszen könnyen teltségérzetet okoz, így kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz.

 1. Vörös Zsuzsa

  Betegség esetén még nagyobb szerepe van a bőséges víz (folyadék) fogyasztásának. A mozgás és a víz elhanyagolása oxigénhiányos állapotot hozhat létre, teljes legyengüléssel és akkor már csak a kórház segíthet. Ez különösen érvényes a Covid idején. Erőltetni kell az ivást és a mozgást is, a szervezet meghálálja.

  1. Valóban, nagyon fontos betegség idején sokat inni, még többet, mint a hétköznapokban. Persze a gyógyteák is nagyon sokat segíthetnek a gyógyulásban.

 2. Tulok Teréz

  Sok Szeretettel Üdvözlöm Önöket!
  Víz nélkül senki, és semmi sem él! Ezzel kapcsolatban a Párizsi Klímacsúcsra írtam egy verset Az ihletet Áder János:Élő bolygónk című Facebook oldala adta.
  ÉLŐ BOLYGÓNK A FÖLD

  A Föld golyó hol élned kell,
  lassan most már rettegned kell!
  Pusztulunk együtt a Földdel,
  ami lassan el is földel!

  A hónapok ahogy múlnak,
  az évszakok egybe folynak,
  köztük nincsen átmenet,
  szervezeted sínyli meg!

  Felhalmozott, szétszórt szemét
  sosem bántotta a szemét?
  A forgószél elsodorja,
  nincs ki összetakarítsa.
  Anyag szerint válogasd szét!
  Külön azt, ami el nem ég!
  Az éghetőt is más kukába!
  Holnapba nézz! Ne a mába!

  Napsugártól jogos félni!
  ,,Üvegházban” nem jó élni!
  Ezer szabó fürge ujja
  ózon lyukat befoltozza!

  Pet palack helyett üveget!
  Új játszó teret! Füveset!
  Minden kertbe bokrot, fát,
  így díszítse otthonát!

  Hogy épek legyünk, mit tegyünk?
  Mindig csak bio-t együnk!

  Génkezeltet ne vegyünk,
  hogy rákosak ne legyünk!

  Minden nap az étkezéskor
  egy pohárka jó vörös bor!

  Coca Cola gyilkos ital!
  Minden apró csontot kimar!
  Cola helyett vizet igyál!
  Az minden támadást kiáll!

  Azért vívnak háborút,
  nem lesz majd se csap, se kút!
  Az emberek szomjan halnak,
  kínjukban mennek a falnak,
  Az édesvíz drága kincs!
  Akkor lesz baj, ha már nincs!

  Légfrissítők, dezodorok,
  Jobbnál-jobb üde illatok
  szállnak fent a levegőben.
  Jut a tüdődbe is bőven.
  Beborít a szmog, a bűz.
  A torkod ég, mint a tűz!

  Bokrok, erdő, friss levegő!
  Ez lesz számodra a nyerő!
  Járd az erdőt, mezőt, rétet!
  Így őrzöd meg egészséged!

  Ha ezt mind megfogadjuk,
  a mértéket is betartjuk.
  A klíma csúcs ha célba ér,
  a bolygónk is tovább él!

  Kedves Tulok Teréz!
  Köszönöm, hogy Ön is támogatja e világméretű klímavédelmi akció célját.
  Aláírásával Ön egy olyan világméretű akcióhoz csatlakozott, amelynek motorja a jó szándék, az együttműködés és a felelősség.
  Csatlakozásával mindazok összefogását erősíti, akiknek hangja a decemberi párizsi klímacsúcson nyomatékot ad annak az elvárásnak, hogy a világ vezetői haladéktalanul cselekedjenek az éghajlatváltozást okozó környezetszennyezés ellen.
  A 24. órában vagyunk, ezért kell most felemelni a hangunkat!
  Ha mi nem változtatunk, unokáinknak már nem lesz módjuk a beavatkozásra. A veszéllyel való szembenézés azonban vissza nem térő lehetőséget is tartogat számunkra.
  Lehetőséget arra, hogy közösen cselekedjünk, és gátat vessünk az üvegházhatású gázok kibocsátásának. De lehetőséget arra is, hogy olyan technológiákra alapozzuk a jövőnket, amelyek alkalmazásával elháríthatjuk az emberi civilizációt fenyegető klímakatasztrófát.
  Fontos tudnunk és másokban is tudatosítanunk, hogy nem a klímavédelem és a fejlődés között kell választanunk. A kettő csak együtt valósítható meg. A jól átgondolt fejlődés egyik eredménye a klímaváltozásból fakadó veszélyek elhárítása.
  Mindennek felismerése és megalapozása a párizsi klímacsúcs legfontosabb tétje. Ezért arra kérem: másokat is biztasson arra, hogy csatlakozzanak a világméretű összefogáshoz, és emeljék fel a hangjukat bolygónk védelmében!
  2015. május 7.
  Tisztelettel: Áder János

 3. Kedves falusiak, ne füvet nyírjanak az udvaron, megterem ott zöldség-gyümölcs is. Nekünk 700 négyzetméteren volt házunk udvarunk, a konyhára 4 gyerekes családunknak minden megtermett, sőt az állatok is megfértek, volt baromfi, nyúl, kecske, disznó és méhecske. 30 éve kisvárosban élünk, állatartás nem lehet, de kertbe továbbra is termelünk. Írtam cikket komposztálásról, volt, hogy előadást is tartottam a témáról. Ne pazaroljunk vizet és energiát, írtam háztartási energetikai tanácsokat is, mivel 7 évig energetikusként kerestem a kenyerem. Ja és minél közelebb menjünk vásárolni, munkába ha lehet tömegközlekedéssel, gyalog vagy kerékpárral. A biciklim ismert volt a városunkban, azzal jártam dolgozni 30 éven át, 70 éves koromig, 73 vagyok, még most is munkaképes állapotba, orvos akkor lát, ha jogosítványt újítok. Férjem Parkinsonja örökség, de azon kívül egészségesek vagyunk.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük