fbpx

Gyakran ideges? Tippeket adunk a stressz oldására

Egy szürke asztalon fehér mozsárban és mellette levendulavirágok és üvegben levendula-illóolaj.

Az idegesség, a stressz gyakran jelen van az életünkben. Valamennyi stresszre mindenkinek szüksége van, hiszen ez még fokozza is a teljesítményünket, de a stressz krónikussá is válhat, ettől gyulladás alakulhat ki a szervezetünkben, ami további komoly betegségek okozója lehet. A stressz akár még légzési problémákat is okozhat.

Ha stresszes a munkánk, az életünk, akkor tanuljuk meg kezelni, oldani a napi feszültséget, hogy ne okozzon megbetegedést. A stresszoldásnak számos egyéb előnye is van, ennek köszönhetően pozitív életszemléletünk alakulhat ki, így sokat javulhat mind a mentális állapotunk, mind a testi egészségünk. A megfelelő stresszkezelő technikák alkalmazásával csökken a bennünk kialakult harag és frusztráció, ami még a memóriánk és a koncentrációs képességünk javulását is eredményezheti.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kevesebb stressz többletenergiát eredményez, így sokkal hatékonyabbak lehetünk az élet minden területén. Jobban tudunk koncentrálni, tudatosabban oda tudunk figyelni az életünkre, a táplálkozásunkra, és sokkal nyugodtabban tudunk majd aludni is, ami ismét csak a testi és lelki egészségünket szolgálja.

Mit tehetünk a stressz csökkentése, megszüntetése érdekében? A rendszeres testmozgással csökkenthető a stressz, hiszen a mozgás javítja a vérkeringést és a boldogságért felelős hormonok – a szerotonin, a dopamin és az endorfin – felszabadítását is támogatja.

A bélben jó és rossz baktériumok tanyáznak. Arra kell törekednünk, hogy ezek egyensúlyban legyenek, mivel ha a jó baktériumok vannak túlsúlyban, pozitív hatással lehet az agy működésére is.

Kutatások igazolják, hogy a felborult bélflóra is okozhat szorongást, de ez fordítva is igaz, aki szorong, biztos lehet benne, hogy előbb vagy utóbb felborul ez a kényes egyensúly. A bélflóra egészségét probiotikumok rendszeres fogyasztásával érhetjük el.

Az illóolajokkal történő aromaterápia is oldja a stresszt. A kamilla és a levendula illóolaja nyugtató hatással bír, nemcsak a szorongást oldják, de a stressz szintjét is csökkentik.

A zöld tea egy olyan esszenciális aminosavat tartalmaz, amely elősegíti a nyugalom érzetét és csökkenti a stresszhormonok szintjét.

A szorongás oldásában és a stressz megszüntetésében az omega-3 zsírsavra és a magnéziumra is számíthatunk. Előbbit nagy mennyiségben tartalmazzák a halak, utóbbiban pedig elsősorban a zöld leveles zöldségek bővelkednek.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.