Füle mellé teszi a kezét egy középkorú férfi.

Sokan azt gondolják, hogy a halláscsökkenés az időskor velejárója, pedig ez egyáltalán nem így van. A hallással kapcsolatos problémák akár negyvenéves kor után is jelentkezhetnek, de akár a fiatalabbakat is érintheti ez a kellemetlenség, főleg akkor, ha valakinek öröklött hajlama van rá. Mikor gondoljunk arra, hogy idős szerettünknek problémái vannak a hallásával? Ha egyre hangosabban hallgatja a televíziót vagy a rádiót, vagy azt tapasztaljuk, amikor beszélgetünk vele, hogy nem érti, nem hallja a mondandónkat. Halláscsökkenés esetén mindenképpen érdemes egy szakorvost felkeresni, mert ha valaki nem hall megfelelően, akkor nemcsak a kommunikációjával adódhatnak gondok, hanem ez akár szociális izolálódáshoz is vezethet.

Vannak olyan tényezők, amelyek jelentősen megemelik a halláscsökkenés kockázatát. Ezek a következők: a dohányzás, a túlzott mértékű alkoholfogyasztás, egyes gyógyszerek, öröklött hajlam, ha valaki zajos munkahelyen dolgozik, fertőzések, nem megfelelő táplálkozás és az ezzel együtt járó magas koleszterinszint. Egyes betegségeknek is lehet velejárója a halláscsökkenés, ilyenek például a stroke, az agydaganatok vagy a fejet ért sérülések.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A háziorvos első körben általában fül-orr-gégészhez irányítja a beteget, aki különféle vizsgálatokat végez a páciensen. Ha szükségesnek érzi, további vizsgálatokat rendelhet el, és akár hallásspecialistához is küldheti a beteget. A terápia mindig attól függ, hogy mi okozza a halláscsökkenést, a nagyothallást. A szakorvos különféle kérdéseket is feltehet a betegnek, amelyből meg tudja állapítani, hogy valóban halláscsökkenésről van-e szó. Milyen kérdéseket tehet fel a szakorvos vagy a hallásspecialista? Például ilyeneket: Ha telefonon hívják, érti, hogy mit mondanak Önnek? Ha Ön körül többen is kommunikálnak egyszerre, nyomon tudja követni a beszélgetést? A háttérzaj zavarja abban, hogy megértse, ha valaki kérdez Öntől valamit? Sokszor gondolja úgy, hogy túlságosan is halk a rádió vagy a televízió? Volt már rá példa, hogy valaki beszélt Önhöz, de csak bólogatott vagy megértően mosolygott, mert semmit nem értett az Önhöz intézett kérdésekből vagy a beszélgetésből? Sőt, mindvégig csak suttogásnak tűnt a társalgás? Ha ezekre a kérdésekre vagy azok többségére igen a válasza, akkor minden bizonnyal gondok vannak a hallásával, amelyet érdemes mihamarabb kivizsgáltatni és a problémát orvosolni.

A vizsgálatokat és a diagnózis felállítását követően a leggyakrabban előírt kezelés a hallókészülék viselése, amelytől sokan idegenkednek és szégyellik is a fogyatékosságukat, mégis érdemes használni azt, mivel jelentősen javítja az életminőséget. Hiszen a hallókészülék újra lehetővé teszi, hogy a beteg ismét mindent tisztán halljon és meg is értse a hozzá intézett kérdéseket, illetve teljes értékűen részt tudjon venni akár a barátaival, akár a családtagjaival folytatott kommunikációban.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*