A keleti filozófiában agyunk jobb féltekéjét a női, míg a bal féltekét a férfi agynak tartják. Meggyőződésük, hogy a jobb agyfélteke az intuitív agy, míg a bal agyfélteke leginkább a logikáért felel. Minden embernek két agyféltekéje van. A nők azonban jobban támaszkodnak az intuícióikra, míg a férfiak mindig mindenben a logikát keresik.

Azok az emberek, akik egyensúlyba tudják hozni a két agyféltekéjüket, nagyon szép eredményeket érhetnek el az életben.

Mivel a nők általában hallgatnak a megérzéseikre – mindenesetre jobban, mint a férfiak –, így ők gyorsabban felfedezik, ha van valamilyen egészségügyi problémájuk, és hamarabb is keresik fel az orvost, mint az erősebbik nem.

De hogy jönnek ide a hormonok? Nos, a hormonrendszerrel is lehetnek gondjaink. A nők hamarabb észreveszik, ha valami nem úgy működik a szervezetükben, mint ahogy kellene. A férfiak gyakran nem figyelnek ezekre az apróságokra oda, pedig az életben nagyon fontos, hogy a hormonjaink is kiegyensúlyozottan működjenek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Vegyük először a dopamint. A dopamin motivál bennünket, hogy lépéseket tegyünk a céljaink, a vágyaink eléréséhez és a szükségleteink kielégítéséhez. És amikor elérjük azokat, akkor örömet érzünk. Ha a dopaminszint alacsony, akkor előtérbe kerül az önsajnálat, de halogathatjuk is a dolgokat, így kevésbé leszünk lelkesek.

Ha az agyunk túl kevés dopaminmolekulát termel, akkor Parkinson-kór is kialakulhat. Ha sokat termel ebből a hormonból az agyunk, akkor ez mániát, hallucinációkat és skizofréniát eredményezhet.

Az oxicotocin hormon növeli a bizalmat, a lojalitást, illetve csökkenti a szorongást és a stresszt. Az oxitocinról bebizonyították, hogy javítani képes az autista emberek szociális működését is. Az ölelés is növeli ennek a hormonnak a szintjét. Minél magasabb valakinek az oxitocinszintje, annál boldogabbnak érzi magát és annál nagyobb a jóléte.

Az interperszonális érintkezés nemcsak az oxitocinszintet növeli meg, hanem csökkenti a szív- és érrendszert ért stresszt és javítja az immunrendszer működését.

Az endorfin egy fájdalomcsillapító hormon. Ezek az agykémiai anyagok a fájdalomra és a stresszre reagálnak. Segítenek enyhíteni a szorongást és a depressziót. A nevetés növeli az endorfin hormon szintjét, így a boldogsághormonok termelését akár mi magunk is elősegíthetjük. A vanília és a levendula illata növeli az endorfin felszabadulását.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*