fbpx

Mi az a terheléses asztma?

Egy parkban két fiatal lány biciklizik, egyik asztmás, nehezen lélegzik.

A terheléses asztma voltaképpen azt jelenti, hogy az asztmára jellemző tünetek felerősödnek a fizikai terhelés hatására. A betegségre jellemző, hogy a légutak megfeszülnek, és ez akadályozza a normális lélegzetvételt, a légutak extra nyálkahártyát termelnek. Az asztma során is fellépnek kellemetlen tünetek, amelyek fokozódnak terhelés hatására.

Melyek ezek a tünetek? A mellkas megfeszül, zihálás alakul ki, a légzés egyre nehezebben megy, majd köhögés lép fél, ezt követően pedig extra fáradtság jelentkezik. Az asztmás betegek egyes sporttevékenységet követően még fokozottabban és intenzívebben érezhetik ezeket a tüneteket. Ezek minden olyan szabadidős tevékenység végzésekor jelentkezhetnek, amelyek nagy terhelés rónak a szervezetre, különösen a tüdőre. Ide tartoznak például a különféle sportok, a szabadban végzett bármilyen nemű mozgás, egyes esetekben még a gyorsabb séta vagy a gyaloglás is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Terheléses asztmát, pontosabban annak fokozott tüneteit nemcsak ezek a tevékenységek válthatják ki, hanem más tényezők is kulcsszerepet játszanak a szimptómák létrejöttében és fokozódásában. Ezek a következők lehetnek: füst, szmog, pollenekkel telített levegő. De a megfázás és más légúti fertőzések, illetve egyes kémiai irritáló anyagok is fokozhatják az asztma tüneteit, hiszen ezek az anyagok extra terhelést jelentenek a tüdő és a légutak számára. Ilyen kémiai anyagok lehetnek például egyes tisztítószerek, a parfümök vagy a klór.

A terheléses asztma kezelése magába foglalja a gyógyszerek szedését. De emellett kerülni szükséges azokat a megerőltető sporttevékenységeket, amelyek felerősítik a tüneteket, nincs ez másként az irritáló anyagokkal sem. Ha valakinek ilyen betegsége van, mindenképpen lényeges, hogy az otthonát természetes, nem irritáló anyagokkal tisztítsa, takarítsa. Kerülje az aeroszolos termékeket, a füstölőket, az illatgyertyákat, azaz minden olyan anyagot, amelyek szerepet játszanak a tünetek fokozásában.

Léteznek olyan gyógynövények, amelyek csökkenthetik az asztma tüneteit. Ide tartozik a gyömbér, a zöld és a fekete tea, az eukaliptusz vagy éppen az édesgyökérből készült tea.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük