fbpx

Miért fáznak jobban a nők, mint a férfiak?

Egy szürke háttér előtt fiatal lány fázósan összehúzza magát, kezeit vállához emeli.

Tény, hogy a nők többsége valóban sokkal fázósabb, mint a férfiak. Egy férfi, legyen vékony, normál vagy erős testalkatú kevésbé fázik, mint a nők, akik már egy kis hideget is megéreznek. De mi lehet ennek az oka?

Ennek a jelenségnek az egyik magyarázata az, hogy a nők szervezete kevesebb hőt termel. A szervezet anyagcseréje felelős az energiatermelésért, beleértve a hőtermelést is. Habár alapvetően egyforma lehetne a két nem testhőmérséklete, viszont a férfiak több izommal rendelkeznek, így a szervezetük több hőt képes termelni és ennek megfelelően, leadni. Ez pedig melegíti a bőrüket és ez már meg is magyarázza, hogy miért fázósabbak kevésbé a férfiak.

A férfiak gyakran érzik melegnek azt a szobahőmérsékletet, amit a nők pont kellemesnek találnak és ez bizony konfliktusokhoz is vezethet. De ha megértjük, hogy a férfiak és a nők hőtermelése nem egyforma, akkor könnyebben tudunk kompromisszumot kötni ezügyben.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A nők amikor belépnek a menopauza szakaszába, gyakran éreznek hőhullámot. Ilyenkor melegség önti el a testüket – sokan érzik ezt nagyon kellemetlennek – ezt követően azonban jön a hidegrázás, ami miatt pedig azonnal fázni kezdenek.

A férfiak a kor előrehaladtával veszítenek az izomzatukból, emiatt az ő hőérzetük is más lesz, közelít a nőkéhez. Így az idősebb kor meghozhatja azt a bizonyos egyetértést is, hiszen már a férfiak sem idegeskednek annyit, ha kicsit melegebb van a szobában.

Lehet, hogy a nők fázósabbak, mint a férfiak, de vannak olyan esetek, amikor nem a nemek közötti különbség az oka az extrém fázósságnak. Mikor forduljunk orvoshoz? Ha nagyon fázunk és a körmeink kékre színeződnek. Ha a fázósság mellett olyan tünet is megjelenik, mint a hidegrázás – természetesen kivételt képez ez alól a menopauzában tapasztalható hidegrázás.

Abban az esetben is érdemes orvoshoz fordulni, ha a fázékonyság végtagzsibbadással és -érzéketlenséggel is társul, illetve ha a hidegrázást hideg verejtékezés is kíséri.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.