fbpx

Segít a gyulladás csökkentésében és a krónikus betegségek megelőzésében – olívaolaj

Egy asztalon több üvegben olívaolaj, mellettük tálakban és fakanalakban olívabogyók és olívalevelek.

Az olívaolaj nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat, az egészségre gyakorolt pozitív hatásait többek között ennek is köszönheti. Ez az olaj E-vitaminban is bővelkedik, ami nem más, mint egy antioxidáns vitamin. Nagyon lényeges a bőr számára, hiszen nemcsak gyulladást csökkent, hanem lassítja a bőrben zajló öregedési folyamatokat is. Milyen hatásai vannak még az olívaolajnak, miért fogyasszuk rendszeresen?

Az olívaolaj a mediterrán étrend egyik kulcsfontosságú tápláléka. Nagyon sok kutatást végeztek vele kapcsolatban. Bebizonyosodott, hogy hasznos a szív egészségére nézve, ugyanis nagy szerepe van a magas vérnyomás, illetve a koleszterinszint csökkentésében. Ha mindkét érték csökken, akkor jelentősen mérséklődhet a szívbetegségek kialakulásának esélye.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az olívaolaj egyszeresen telítetlen zsírsavakban is gazdag, amely nemcsak a szívbetegségek, hanem a stroke kialakulásának esélyét is csökkenti.

A gyulladás az egyik fő mozgatórugója a krónikus betegségek kialakulásának, ide értve az Alzheimer-kórt vagy a 2-es típusú cukorbetegséget. Az olívaolaj olajsavat is tartalmaz, amely remek antioxidánsnak számít és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik. A szervezetben csökkenti a gyulladási markerek számát és ezzel együtt a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát is mérsékli.

Polifenolokban is gazdag az olívaolaj, amely vegyületek természetes gyulladáscsökkentőként működnek, ami nagyon hatékony lehet az ízületi gyulladásban szenvedő emberek tüneteinek csökkentésében.

Az egészséges étrend csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét. Az egészséges táplálkozás szerves részét képezik a gyümölcsök, a zöldségek, a halak – természetesen az olívaolaj is.

Egy tanulmányba idős embereket vontak be, akik 3 hónapon keresztül minden egyes nap olívaolajos kiegészítést és dióféléket kaptak. A vizsgálat végeztével megállapítást nyert, hogy az olívaolaj csökkenti a kognitív funkciók romlásának esélyét, illetve a demencia és az Alzheimer-kór kialakulását is.

A kutatások azt mutatják, hogy a polifenolokban gazdag olívaolaj nagyon hasznos lehet a 2-es típusú cukorbetegség és egyes daganatos betegségek megelőzésében. A kutatások még zajlanak ezzel kapcsolatban, de az eddigi eredmények ígéretesnek bizonyulnak.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük