fbpx

Táncterápia – mentális gyógyulás tánccal

Tangót tácoló pár lába, a csinos hölgyön sikkes cipő és neccharisnya.

A tánc évszázadok óta hozzátartozik az életünkhöz. Pozitívan hat a koncentrációs képességre és ellazítja a testet, ezért a táncterápia jó módszer arra, hogy az embert mentálisan gyógyítsa. A tánc szórakoztat, akár a diszkóban, a tánciskolában vagy egyszerűen otthon a négy fal között űzzük. A zenére történő mozgás lazítja a testet, serkenti a vérkeringést és kitisztítja a fejet. Mindegy, hogy kettesben vagy egyedül, a tánc örömet okoz, és a testileg kedvező aspektusok mellett pozitív kihatással van a koncentrációs képességre és az általános közérzetre is.

Tánc mint terápia

Nem csoda tehát, hogy a táncot terápiás célokra is alkalmazzák. A táncterápiában alapvetően abból indulnak ki, hogy a szellem és a lélek fejlődése szoros összefüggésben áll a testi fejlődéssel. Így a tánc mozgásai nemcsak a motorikus, hanem a szellemi képességeket is elősegítik.

Test és lélek

A táncterápia pszichológiai célokra történő bevetése szoros összefüggésben áll az emberi érzelmekkel. A test és lélek közötti szoros kapcsolat olyan testi panaszokhoz vezethet, amelyek a táncterápia révén enyhíthetők. Az izomfeszülések táncterápiával feloldhatók, hosszú távon javul a légzés és a testtartás is. A táncterápia révén újra mozgásba lehet hozni a megfeneklett viselkedés- és gondolkodásmódot, mert a páciens képessé válik arra, hogy ezeket az élethelyzetek alapján átgondolja és adott esetben feloldja. Sőt, a viselkedését is hozzáigazíthatja az új kihívásokhoz, amelyekkel szembesül.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Konfliktuskezelés

Mivel a saját viselkedésünk szoros összefüggésben áll a bennünket körülvevő személyekkel, mindig a környezetünktől függően cselekszünk. Az interperszonális kapcsolatokban felmerülő konfliktusok és problémák jobban kezelhetők a tánc segítségével. A táncterápia bizonyára nem mindenkinek fekszik, de a 40-es évek óta egy elismert forma, amelyet a pszichológiában is alkalmaznak.

 1. Én adok egy esély magamnak és beiratkozok egy tánciskolába 50-en felül is. Majd beszámolok az eredményről. Szeptemberben indul egy tanfolyam. Buzdítok mindenkit cselekvésre!

  1. Kedveseim!
   Minden táncolni vágyót szeretettel várok a web.
   oldalamon lévő helyeken és időben, az 50-es,
   60-as, 70-es évek magyar és világslágereivel.

   Bakacsi Béla.

 2. Kovács János Bertalan

  Van egy aranyos barátnőm, nagyon szeret táncolni, én is szeretnék, de nem tudok.Miskolci vagyok, de nem tudom tanítanak e itt táncot, ha igen jó lenne tudni a város melyik részén.Szívesen megtanulnák táncolni.. Decemberben leszek 60. éves, szeretném meglepni az én drága Tildámat és elvinni egy olyan helyre ahol kitáncolhatjuk magunkat.
  Segítsetek!!!

 3. Kovács János Bertalan

  Miskolci vagyok, szívesen tanulnák táncolni, de nem tudom itt van e, ha van a város melyik részén. 60 leszek decemberben és szeretné meglepni a barátnőmet.

 4. Kapitány Zsuzsa

  Kedves 50 felettiek! 66 éves vagyok, idén januárban kezdtem el argentin tangót tanulni, és állíthatom, a táncórák, az összejövetelek, a társaság és ez a tánc gyökeresen megváltoztatta az életemet. Nemcsak a kisebb-nagyobb fájdalmaim múltak el, (vagy egyszerűen nem veszem őket észre?), de a kedélyem is sokkal jobb, nyugodtan alszom és nem szedek semmiféle gyógyszert. Nagy örömömre szolgál, hogy sokan gondolkodtok hasonló lépés megtételén. Ha tudok, mindenben segítek. Írjatok nekem. Üdv és A. tangóra fel!

  1. Martinek Zsuzsanna

   Kedves Zsuzsa!

   Nagyon szeretném megtenni újra az első lépést immár az argentin tangóra akár. Hol van ilyen tánc? Milyen napszakban vannak az órák? Én 50 éves leszek 2 hónap múlva, de sajnos a derekam nagyon fáj, lábamba is kisugárzik, az okát most vizsgáltatom. Lány koromban néptáncos voltam és a tánc szeretete megmaradt, de mivel egyedül maradtam, nincs kedvem sehova menni. A pattogós, és a túl laza táncok ilyen állapotban nem vonzanak. De a tangó talán nekem való. Köszönöm válaszát.
   Üdvözlettel: Zsuzsanna

 5. Kovács Ildikó

  Kedves Zsuzsa!
  Most bukkantam a bejegyzésedre, és engem is felcsigázott ez a terápiának szánt, de annál nyilván sokkal többet jelentő tánc tanulás. Elsőre csupán fizikai mozgásnak tűnik, de biztos vagyok benne, hogy pszichésen is sokat jelent, akár felér egy jóga foglalkozással. Szóval, én is nagyon szeretném tudni, hol lehet ezt kipróbálni, és kell-e vinni magunkkal partnert is (sajnos, páromat ilyesmire nem tudnám rávenni).
  Üdv, izgalommal várom válaszodat! Ildikó

 6. Igen igaz,hogy a tanc nagy segitseget nyujt mind fizikai,mind lelki ertelemben,ezt tapasztalattal tanusitjuk.Nehez fizikai es lelki terheket viszunk,de minden hetvegen igyekszunk 2-3 orat tancolni a ferjemmel es bar ugy indulunk el,hogy inkabb az agy lenne jo,mire kiroptuk magunkat sokkal jobb a kozerzetunk.Mi hatvanon felul letfontossagunak tartjuk a tancot.

 7. Bodnár György

  Kár , hogy nincs nagyobb reklámja a táncnak, mint terápia. Pedig fontos lenne. üdv. György

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük