fbpx

Természetes alvást segítők – saját tapasztalatokkal kiegészítve

Egy kék ágyneműben fiatal nő alszik.

Az alvás fontos. Fiatalabb korunkban nem nagyon foglalkozunk az alvással és az egészségre gyakorolt hatásaival. Aztán, ahogy öregszünk, azt tapasztaljuk – legalábbis az én esetemben így van –, hogy egyre több alvásra van szükségünk, egyre korábban szeretnénk esténként ágyba bújni, mert ha előző este sokáig voltunk ébren, akkor másnap nemcsak a fáradtság gyötörhet bennünket, hanem bizony ijesztő is lehet a tükörbe nézni. A szem alatti karikák és ödémák is arról árulkodnak, hogy mennyit is aludtunk és mennyire vagyunk kipihentek.

Ahogy idősebb leszek, azt is észreveszem, hogy már nemcsak a főétkezések során elfogyasztott ételek listája szűkül, hanem bizony vacsorára sem esik jól minden táplálék, a teli hassal való lefekvést pedig végképp nem tolerálja a szervezetem. Ilyenkor ugyanis képtelen vagyok jót aludni, de még elaludni is nehezemre esik.

Nem hiába mondják azt a szakemberek, neves belgyógyászok, immunológusok, hogy a korral sok minden megváltozik, és valójában mi magunk érzékeljük a legjobban, hogy a testünknek és a lelkünknek mire is van szüksége. Ha azt érezzük, hogy már nem esnek jól a zsíros ételek, akkor ne erőltessük. Ha azt tapasztaljuk, hogy jóllakottan nem jó ágyba bújni, akkor a könnyű vacsorát részesítsük előnyben.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Miért ne hallgatnánk a saját testünk jelzéseire? Miért ne próbáljuk meg az életmód változtatást 50 éves korunkban? Hiszen a testünk működése más lesz, mint korábban. Már nem olyan az emésztésünk, mint húszévesen, már egészen más dolgok esnek jól, mint harmincévesen, és a testünknek szüksége lehet olyan dolgokra, amire korábban nem is gondoltunk volna. Adjuk meg hát a testünknek és a lelkünknek azokat, amire szüksége van, hiszen csakis mi magunk érezzük, hogy mi esik nekünk jól és mi mindenen kell változtatunk.

Az esti rutin kialakítása nagyon lényeges. A szervezettség segít a testünknek az alvásra felkészülni. Ha valaki az esti könnyű mozgást, például a sétát választja, akkor gyalogoljon este egy keveset.

Ahogy öregszem, egyre inkább előnyben részesítem a könnyű étkezést és inkább egy csésze forró teával kényeztetem magam. Elsősorban a koffeinmentes teákra esküszöm, a kedvencen a hibiszkusztea, ami a téli hónapokban előnyös is, hiszen nagyszerű immunerősítő hatással rendelkezik. Ezt még feltúrbózom egy kis aszkorbinsavval és homoktövisvelővel. Ez utóbbi az egyik kedvencem, több éve fogyasztom a téli hónapokban, nem is igazán voltam náthás, illetve influenzás az utóbbi években.

Ahogy telnek az évek, egyre kevésbé tévézek esténként – napközben pedig idő nincs rá, amit talán nem is bánok –, jobban szeretek inkább a férjemmel beszélgetni, de az olvasás is ellazít elalvás előtt.

Mi segíthet még az elalvásban? A meditáció, a meditációs zene, a csend, a félhomály mind-mind támogatja a jó alvást. Soha ne felejtsünk el elalvás előtt még kimenni a mosdóba. Az esti kényeztető rituálék, mint forró zuhany, szépségápolási rituálék is aktívan hozzájárulnak a testi és lelki egészség megőrzéséhez. Én ezekre esküszöm, de biztos lesz még néhány más esti rutinom, ahogy a testem vagy a lelkem jelez, hogy változtassak. Éppen most ezekre a módosításokra van szükségem a testi és lelki jólétem megőrzése érdekében.

  1. Szuhay Péter

    Nagyon egyetértek minden részlettel. Valóban készülni kell az éjszakára. Egy bögre meleg kakaó vagy tejes instant pótkávé nagyon jól tud esni. Én a Youtube-on aztán lant zenét szeretek hallgatni. Krimit, akció filmet, sportközvetítést este 8 után már nem nézek. Végül a meleg kádfürdő is finom, megtörölközés után irány az ágy…

    1. Igen,ez így van ,mintha csak én irtam volna:)Fontos készülni az esti alvásra..már próbáltam ebéd után szunyókálni egy kicsit…nem volt jó,inkább sétáltam egyet és láss csodát az esti,éjszakai alvás sokkal pihentetőbb egyszer sem ébredek fel,reggel pedig kipihenten ébredek.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük