fbpx

Az ízületi gyulladást enyhítő és az immunrendszert támogató kurkuma

Egy asztalon kurkuma, félbe vágott kurkuma és egy fakanálban őrölt kurkuma, mellettük csillagánizs és fahéjrudak.

A kurkuma a gyömbér család egyik kiemelkedő tagja, amely nagyon sok egészségügyi előnnyel rendelkezik, leginkább a gyulladáscsökkentő hatása ismeretes. Indiában már évszázadok óta előszeretettel fogyasztják és az ájurvédikus orvoslás is nagyon kedveli, mivel sokféle betegség megelőzésében és kezelésében lehet hasznos ez a gyógynövény.

A kurkuma sárga színét a növényi pigmentek adják, amelyeknek ezernyi jótékony hatása van az emberi szervezetre nézve. A gyógynövény bioaktív hatóanyaga, a kurkumin kiemelkedően sok egészségügyi előnnyel rendelkezik.

A kurkumin csökkenti a szervezetben a szabad gyökök számát és ezzel enyhíti az oxidatív stressz mértékét. Ez azért nagyon lényeges, mivel többek között az oxidatív stressz tehető felelőssé a krónikus betegségek kialakulásáért, akár a szívbetegség, a cukorbetegség vagy éppen a metabolikus szindróma esetében.

Az öregedési folyamatok, de még a rendszeres, intenzív testmozgás is gyulladási folyamatokat generálhat a szervezetünkben. Azonban, ha rendszeresen fogyasztunk kurkumát, akkor jelentősen lecsökkenhet a gyulladás, és ezzel az öregedési folyamatok is lassulhatnak.

A kurkuma tehát eredményesen szabályozza a szervezetben kialakuló gyulladást. Kutatások igazolják, hogy van olyan hatása, mint a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereknek. Ez ígéretes, hiszen így például azok, akik ízületi gyulladásban szenvednek, nem feltétlenül kell olyan szteroidokat szedniük, amelyeknek sok és kellemetlen mellékhatása ismeretes.

A kurkumának igen jelentős szerepe van az idegsejtek működésének és egészségének javításában. Ez a pozitív hatás nagyon hasznos lehet a stroke-on átesett betegek természetes kezelésében, de azok számára is, akik Alzheimer-kórban szenvednek.

A kurkuma antioxidánsnak számít, s mint ilyen javíthatja a koleszterinszintet, ezzel is csökkentve a szívbetegségek kialakulásának esélyét, nem beszélve arról, hogy pozitívan hat a szív működésére és egészségére.

A kurkumin egy immunmodulátorként is tevékenykedik, hiszen egyrészről serkenti a T-sejtek termelődését, másrészről csökkenti a gyulladást okozó citokin vegyületek számát. Ez nagyon hasznos számunkra, mivel a citokinek először gyulladást okozhatnak a szervezetben, majd a működésük krónikus betegségeket generálhat.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük