fbpx

A csók és az ölelés jobb egészséget biztosít

Egy fiatal pár ölelik egymást, a férfi vörös rózsacsokorral köszöntötte a szőke feleségét.

Azt eddig is tudtuk, hogy a magány negatív befolyást gyakorol a mentális egészségre. A kutatások azt mutatják, hogy a házasság nagyon pozitívan hat ránk, de csakis abban az esetben, ha a házastársak között van intimitás, azaz a párok ölelgetik egymást és a csók sem ismeretlen fogalom számukra. Mára bebizonyosodott, hogy a csók és az ölelés pozitívan hat az egészségi állapotra, mutatjuk is, hogy miért.

Az ölelésnek ereje van, hiszen javítja az általános egészségi állapotot és csökkenti a magas vérnyomást, emellett segítségünkre lehet nagyon sok betegség megelőzésében. Az ölelés hatására az agyalapi mirigy oxitocin nevű hormont termel. Amikor valaki megölel bennünket, akkor ez a hormon felszabadul a testünkben, ami boldogságot okoz, hatására pedig még nagyobb vágyat és késztetést érzünk az ölelkezésre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az ölelés nemcsak pszichikai előnyökkel jár, hanem nagyon sok betegség kivédésében is segítségünkre lehet. Kulcsfontosságú szerepe van az egészséges vérnyomás fenntartásában és ezzel a szívbetegségek megelőzésében.

A szervezetben felszabaduló oxitocin segít a gyorsabb elalvásban és a nyugodt pihenést is támogatja, nem véletlen, hiszen ennek a hormonnak kiemelkedő az alvásszabályozó hatása.

Az oxitocin nevű hormon csökkenti a kortizol szintjét. Ha tartósan magas a szintje, hozzájárulhat a depresszió, a mentális és a fizikai betegségek kialakulásához. Az oxitocin azonban nyugodt állapotot eredményez, csökkenti a stresszhormonok szintjét a szervezetben és ezáltal a komoly, krónikus betegségek is elkerülhetnek bennünket.

Az oxitocin javítja az immunrendszer működését is, így a szervezet eredményesebben veszi fel a harcot a vírusokkal és a fertőzésekkel szemben. Ez a hormon pozitívan hat a kognitív funkciókra is, mindazonáltal javítja a szociális kapcsolatainkat és növeli az érzelmi jólétet. Már csak emiatt is érdemes minél többet ölelkezni és csókolózni a párunkkal. Hiszen láthatjuk, hogy mennyi pozitív haszna és ereje van mind a csóknak, mind pedig az ölelésnek.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük