fbpx

A hidratáció fontossága nem csak irodai dolgozóknak

Egy fiatal anyuka home office-ban dolgozik, vizet iszik, mellette gyerekülésben a kisgyermeke cumisüvegből iszik.

Mindenkinek akik dolgoznak egy célja van: a munkában a lehető legjobbat nyújtani, a lehető legjobban teljesíteni. Ezt csakis úgy tudjuk megtenni, ha odafigyelünk az egészségünkre és ebbe a hidratáció fenntartása is beletartozik.

Az irodai dolgozóknak, az ülő munkát végzőknek különösen oda kell figyelniük a megfelelő hidratációra, hiszen szellemi munkát csakis úgy lehet hatékonyan végezni, ha az agy is megfelelően működik, viszont dehidratált állapotban képtelenek leszünk a megfelelő koncentrációra.

Miért is olyan lényeges a víz a szervezetünk számára? A testünk nagy százaléka víz, aminek kiemelkedő szerepe van a testi funkciók biztosításában. A víz abban is segít, hogy a méreganyagok zavartalanul távozhassanak a szervezetből. A hulladék anyagoknak a kiürítése, eltávolítása verejték, illetve vizelet formájában történik meg.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A víznek nagyon sok szerepe van a megfelelő testi működésben. Az egyik az, hogy szabályozza a test hőmérsékletét, fontos szerepe van az emésztésben és megakadályozza a székrekedés kialakulását. De a bőr egészségének megőrzésében is kiemelkedő a szerepe. Ha nem iszunk eleget, különböző bőrbetegségeink lehetnek, megjelenik a bőrszárazság és a bőrviszketés is.

A rendszeres vízfogyasztás biztosítja a normál agyi működést, illetve javítja az anyagcserét és segíti az egészséges testsúly fenntartását. Munka közben sokan elfelejtenek inni, pedig a víznek kiemelkedő szerepe van az egészségünk fenntartásában. Napi 8-10 pohár vizet kellene meginnunk ahhoz, hogy a testi funkcióink jól működjenek. Nem olyan egyszerű ennyi vizet meginni, főleg a hideg hónapokban, mert ilyenkor sokszor nem is kívánjuk a folyadékot. Sokan akkor is nassolnak vagy inkább esznek, amikor voltaképpen nem is ételért, hanem csak egy pohár vízért kiált a szervezetük.

A kávéfogyasztást is érdemes csökkenteni, mivel a kávé és más koffeines italok vizet vonnak el a szervezettől. A dehidratáció oka lehet az izmok görcsös állapotának, leginkább a lábunk görcsöl be, ha nem iszunk eleget. Az alkohol szintén vizet von el a szervezettől, ezért nagyon lényeges, ha iszunk is alkoholt, mindenképpen pótoljuk a folyadékveszteséget, azaz igyunk meg egy-egy pohár vizet is.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Sajnos életkori sajátosság is, hogy a szomjúságérzet csökken. Nagyon emberbarát dolog volt, amit egy idősotthonban láttam, kiírták, hogy óránként tessék meginni egy pohárka vizet. Hölgyek veszélyes szokása ettől függetlenül, hogy nem isznak, mert akkor mellékhelyiséget kell majd keresni. Pedig állítólag bizonyos fejfájások is elmúlnak egy pohár víztől.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük