fbpx

A stroke kialakulásának esélye csökkenthető

Fiatal férfi egy parkban padon ül, szívfájdalom miatt előre hajol, a kezét a mellkasára teszi.

A stroke kialakulásának esélye az életkor előrehaladtával jelentősen nő. Amennyiben az agyi erek elzáródnak, beszűkülnek, és nem jut elegendő tápanyag, oxigén és vér az agyba, úgy nagy az esélye a stroke kialakulásának. A stroke következtében az agysejtek elhalnak, és olyan károsodások keletkezhetnek az agyban, amelyek súlyosan érintik az izmok működését, a mozgást, a beszédet vagy akár a memóriát.

A vérnyomásproblémák, pontosabban a magas vérnyomás is oka lehet a stroke kialakulásának. Amennyiben valakinek hosszabb ideig magas a vérnyomása, akkor bizony nagy veszélynek van kitéve, hiszen nemcsak a stroke, hanem a szívinfarktus is fenyegetheti. A magas vérnyomás problémája meg is oldódhat, ha egészségesen élünk, ha rendszeresen mozgunk és helyesen táplálkozunk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A testmozgás nagy segítségünkre lehet az ideális testsúly elérésében és ezzel a vérnyomásunk csökkenhet, majd stabilizálódhat. A rendszeres testmozgás azt jelenti, hogy hetente legalább öt alkalommal mozgunk, és minimum félóráig sportolunk valamit egyhuzamban.

A stressz gyulladást okoz a szervezetben és ez bizony oka lehet a stroke kialakulásának. A munkahelyünkön teremtsünk nyugodt környezetet, ne stresszeljünk felesleges dolgok miatt, és reális célokat tűzzünk ki magunk elé, mert így kevesebbet is idegeskedünk majd.

Az elhízás nemcsak a cukorbetegség kialakulásában játszik vezető szerepet, hanem a magas vérnyomás létrejöttéért is felelőssé tehető. Ha már fogyunk egy keveset, akkor is megelőzhetjük a magas vérnyomást és a szövődményeket.

A szervezetbe vitt glükóz fontos energiaforrás a szervezetünk, pontosabban az agyunk és az izmaink számára. Ha viszont megemelkedik a vércukorszintünk vagy hosszú távon magasak a vércukorértékeink, akkor is nagy az esélye a stroke kialakulásának.

Amennyiben magas az LDL-koleszterin-szintünk, ellenben alacsony a HDL-értékünk, úgy plakkok alakulhatnak ki az artériákban, ez viszont korlátozza a vér áramlását és jelentősen megnöveli a stroke kialakulásának kockázatát. Ha mérsékeljük a transzzsírok és a telített zsírok bevitelét, ezzel csökkenthetjük az LDL-koleszterin szintjét, viszont, ha beiktatjuk a testmozgást az életünkbe, úgy elérhetjük a HDL-koleszterin szintjének növekedését is.

  1. Szuhay Péter

    Azt hiszem a képlet egyszerű: ha többet mozgunk, többet bűnözhetünk táplálkozásunkkal. Évtizedekkel ezelőtti kísérlet volt az USA-ban, hogy egy irodaház dolgozóinak egy részét rábeszélték, hogy pár hétig (nem emlékszem) lépcsőzzenek, a kontrollcsoport továbbra is liftet használt. Az előtte-utána egészség felmérés ilyen rövid idő alatt is mutatott különbséget!

  2. 71 éves elmúltam. Amíg bírtam addig igen sokat mozogtam, naponta tornáztam is. A klimax rám rakott kilókat, hiába mozogtam sokat és táplálkoztam egészségesen, feljött 18 kg. Ahogy régebben hízni nem bírtam – 54 évig 48 kg voltam, de 37 kg-mal mentem férjhez! -, a fogyás sem megy, bármit próbáltam. Sajnos már a napi sétával is gond van, mert a beteg térdemmel, csípőmmel nagyon nehéz megmászni 3 emeletet lépcsőn, és jelenleg nincs lift, elromlott, ki tudja mikor lesz másik. Ebben az életkorban nem tudom mit tehetnék, pedig nagyon szeretnék leadni legalább 7-8 kg-ot, akkor még nem kéne ruhatárat cserélni újból (a hízás miatt 4-szer cseréltem, mert időnként megállt, remélem befejeződik) és javulna a vérnyomásom és a gyomorsavam is, mert az is sok most, pedig régebben mindig kevés savam volt. Most a pénzem kevés, nem tudok drága diétákat megfizetni, nem mintha eddig bármi segített volna. Mit javasolnak?

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük