fbpx

A vérnyomásunk nem mindig ugyanolyan

Egy orvosi rendelőben az orvos megméri a nőbeteg vérnyomását.

A szakemberek általában ülve javasolják a vérnyomásmérést, mert a vérnyomásunk értékei akkor is változhatnak, ha ülve vagy fekvő pozícióban mérjük meg. De mi is az a vérnyomás? Az az erő, amit a vér az artériák falára fejt ki. Az artériák pedig olyan erek, amelyek oxigénben gazdag vért szállítanak a szívből a test más szerveihez, szöveteihez.

Különféle testhelyzetben más és más vérnyomásértékeket mérhetünk. Több tanulmány is megállapította, hogy eltérő lesz a vérnyomásunk, ha azt fekvő helyzetben mérjük. Ezért is javasolják a szakemberek, hogy mindig ugyanolyan pozícióban – ha van rá mód és lehetőség egy asztalnál ülve, kényelmesen elhelyezkedve –, nyugodt körülmények között mérjük meg a vérnyomásunkat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egyes tanulmányok szerint alacsonyabb értékeket kapunk, ha fekve mérjük, mert ilyenkor nem sok munkát kell végeznie a szívnek. Azért is nem javasolt fekvő helyzetből gyorsan felállni és aztán rögtön vérnyomást mérni, mert ilyenkor nagy különbségeket kaphatunk, hiszen ebben az esetben hirtelen több vér kerül a test alsó részeibe.

Másrészt, ha fekszünk, nem olyan a vérkeringésünk, a vér áramlása, mint álló vagy ülő pozícióban. Amikor sokat fekszünk és hirtelen felállunk, akkor meg is szédülhetünk, hiszen ilyenkor alacsonyabb lehet a vérnyomásunk, majd az agyunk utasítást ad a szívnek, hogy verjen szaporábban, ennek hatására stabilizálódik egy idő után a vérnyomásunk.

Ahhoz, hogy a vérnyomásunk ne ingadozzon és ne legyen túl magas, azaz a normális tartományba kerüljön, néhány életmódbeli változásra is szükség van. Fontos volna abbahagyni a dohányzást és korlátozni az alkoholfogyasztást. Emellett lényeges, hogy nagyon sok olyan táplálékot fogyasszunk, amelyek támogatják a szívünk egészségét. Ilyenek lehetnek például a zöld leveles zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonák, a diófélék, a halak, illetve a bogyós gyümölcsök.

A vérnyomásunk stabilizálása érdekében fontos a rendszeres testmozgás és az ideális súly elérése, de a napi 7-8 óra alvás is megvédhet bennünket a magas vérnyomás kialakulásától. Fontos, hogy tegyünk meg mindent a cukorbetegség és a magas koleszterinszint elkerülése érdekében, hiszen ezek is megnövelik a magas vérnyomás kockázatát.

1 hozzászólás

  1. Dombay Péter

    Időszakosan előfordul,hogy a pulzusom 50 -s értéket mutat.Általában 65-70 az érték.Mi lehet a probléma?

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.