fbpx

Vanília – miért az igazit válasszuk?

Vaníiliarudak egy csokorba kötve, bambusz alátétre fektetve.

A vanília sok ételnek kölcsönzi az egyedülálló aromáját. Bár az ember megpróbálta ezt szintetikus vanillin segítségével imitálni, az utánzat meg sem közelíti az eredeti intenzitását és harmóniáját. Már csak emiatt is nagyon könnyű a választás a valódi vanília és a szintetikus vanillin között. Ráadásul a valódi vaníliának – a szintetikus változattal ellentétben – rendkívül pozitív hatása van az emberi szervezetre.

Szintetikus vanillin – nem komoly konkurense a valódi vaníliának

A valódi vanília egy nagyon értékes fűszer. A költséges termesztés és a fáradságos, hetekig tartó feldolgozás magas árakat eredményez. A friss vaníliarúdnak gyakorlatilag egyáltalán nincs íze. Hő és fermentációs eljárások segítségével enzimatikus reakció révén szabadulnak fel az aromaanyagok.

Azért, hogy aztán a kedvelt aromát olcsó termékekbe is (édességek, fagylaltok, sütemények, péksütemények, joghurtok és sok egyéb) lehessen keverni, kifejlesztették a szintetikus vanillint. Ennek az ára a valódi vanília árának kb. 5%-a, és a csábító áron kívül nem sokat nyújt, ebből is a mesterséges – egyes ínyencek számára abszolút élvezhetetlen – íz még a legjobb.

A szintetikus vanillin ugyanis toxikusnak számít, idegméreg, károsítja a génállományt, és fennáll a gyanú, hogy kedvez a daganatnak, vagy akár ki is válthatja azt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Vanília – egy orchidea termése

Míg a vanillin aromája egyetlen szintetikus anyagból áll, a valódi vanília egyedülálló ízét közel 200 természetes összetevő harmonikus kompozíciója adja.

A szintetikus vanillint a laborban az úgynevezett lignin-szulfonsavból, a papíripar egy melléktermékéből állítják elő. A valódi vanília ellenben egy orchidea terméseként illatos arany-fehér virágokból nő örökzöld erdők árnyékában, egész évben körülvéve trópusi hőséggel.

A valódi vanília azonban nem csak egyedülállóan aromás illatú és ízű, ezen kívül még egészséges is. Miközben ma a vaníliát szinte csak csábító aromája miatt használjuk, a régebbi időkben népszerű orvosságnak számított.

A 18. század régi tankönyveiben a vanília gyógyászati célú alkalmazásait részletesen leírják. A fekete termés a patikákban egészen a 19. századig különböző formákban volt kapható: főzetként, tinktúraként vagy por alakban.

9 thoughts on “Vanília – miért az igazit válasszuk?”

 1. Schnepp Ferencné

  Elkeserítő, hogy idős korunkra kell megtudni, hogy a sütéshez eddig használt vaníliáscukor (vanillin), milyen károsító anyagokat tartalmaz. Miért forgalmazzák?
  Megboldogult Édesanyám idejében csak vaníliarudat lehetett kapni az üzletekben, amelyet a porcukros dobozban tárolt és azt használta.
  Nem tudjuk, hogy mitől betegszünk meg és családtagjainkat mivel mérgezzük, de már csak későn derül ki?
  Örülök, hogy kérték a hozzászólásunkat, várom válaszukat.
  Üdvözlettel
  Schnepp Ferencné

 2. Kovács Marietta

  Csatlakozom az előző hozzászóláshoz, nagyon megdöbbentő, hogy szándékosan mérgezi az élelmiszeripar a lakosságot. Sajnos már semmilyen élelmiszerben nem bízhat meg senki. Vajon miért az a sok áltudományos tanítás, egyetem és sok-sok intézmény, akik külsőleg és belsőleg lassan kiirtanak bennünket embereket. Nin cs senki aki közbelépne a haszonleső ipari szennyezőkkel szemben? Köszönet a sok hasznos információért amit itt olvashatunk.

 3. ebből is látszik,hogy hullanak a szegényemberek.lassan ölő mérgekkel bombáznak minket.olyan helyzet alakult ki a kishazánkban,hogy a kiskeresetű emberek egyszerüen nem tudják megvenni a drágább ,de egészséges termékeket.csendes háború,amelyben sokan belehalnak!

 4. Rácz Judit

  Mint sok más élelmiszer, fűszer esetében is, azaz igaz, hogy az eredetit szabad használni, nem a pót vagy ál szereket, még ha az a drágább is. Nem beszélve arról, hogy az igaziból mindig kevesebb elég.
  Köszönet az egyik hozzászóló jó ötletéért, egy vanília rúd a cukortartóba, az egész évi szükségletet fedezheti, és akkor már nem is kerül olyan sokba.

 5. Valakinek érdeke,hogy minden megszokott, bevált dolgot befeketítsen, kikiáltson rákkeltőnek. Ilyen szempontból semmit nem ehetnénk, ihatnánk, ki se léphetnénk az útcára, mert ott is veszély fenyeget. Én a realitásnak megfelelően élek, nem hiszek el minden hülyeséget.

 6. Én is szintén csatlakozok az előttem hozzá szólókhoz, igen ez valóban felháboritó, hogy milyen mérgező kutyulékokat képesek a gyártók , az emberekkel,mint élelem, a mérgekkel azt össze keverni, hogy ebből is kelendő forgalmuk legyen: közben az emberek tömegének okoznak hosszabb távra mérgezést, vagy netán halált! Ez rend kivűl bosszantó, hogy mik derűlnek ki?

 7. Ancikának!Sajnos a hir igaz.Én évek óta kapok bevizsgált termékekről jelentéseket,a valóság nagyon durva.Azt laikusok el sem tudják képzelni mit müvel az élelmiszeripar,ruhaipar,vegyiipar/és ez nem véletlen/Csak szét kell nézni a kórházakban az évről évre durván emelkedő betegforgalomban.Agyógyszeripar meg csak rásegit

 8. Kedves honfitársnőim!
  Nem kell nap mint nap vaniliás dolgokat enni..Akkor talán nem lesz semmi bajunk a vaniliás cukor miatt.
  A valódi, csak nagy ritkán található a nagyobb üzletekben, és magas áron. Az, hogy nincs belőle elég, köszönhető a föld tulzott elnépesedésének.. Erre még nem jöttek rá az országok vezetői? Ha minden családban csak 2 gyermek születne, nem több! akkor többnek jutna munka, és kevesebben éhezének…
  Ha megemelik a családi pótlékot, akkor a roma népesség ugrásszerűen fog növekedni, mert nem látnak tovább az orruknál: Mi lesz a népességgel, ha nem tanulnak, sem szakmát, sem illemet, sem becsületet..Csak követelőznek a szaporulat következményeként..
  Ez, sokkal nagyobb gond, mint a vaniliás cukor…

 9. Pingback: Miért válasszunk valódi vaníliát a szintetikus vanilin helyett?

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük