fbpx

Elegendő omega-3 zsírsavat fogyasztunk?

Lazacfilé az asztalon, mellette szemes bors, zöldfűszer és egy éles kés.

Az omega-3 zsírsavak a mindennapjainkhoz tartoznak, legalábbis ami a fogalom felbukkanását illeti a reklámokban és a különböző késztermékek címkéin. Hogy aztán az elfogyasztott mennyiség elegendő-e, az bizonytalan marad, és leginkább a többi táplálékunk zsírsavarányának függvénye.

Ha ugyanis sok kenyeret, tésztaféléket és édességet eszünk, szeretjük a sok kolbászfélét, túrót, sajtot és disznóhúst, és főleg napraforgóolajat használunk a főzéshez, abból indulhatunk ki, hogy a táplálékunkban lévő omega-3 zsírsavak számunkra semmiképp nem kielégítőek.

Az említett élelmiszerek egyszerűen túl sok omega-6 zsírsavat tartalmaznak. A kívánatos 2:1–5:1-es omega-6–omega-3 arány ezért csak ritkán érhető el. Ellenkezőleg: a mai arány akár, a személyes táplálkozástól függően , 17:1–50:1 is lehet, ami azt jelenti, hogy 17-50-szer több omega-6 zsírsavat viszünk be, mint omega-3 zsírsavat.

Egy ilyen egyenlőtlenség nagy valószínűséggel nem éppen érdektelen az időközben járványszerűen terjedő krónikus gyulladások és betegségek kialakulásában. Mert az omega-6 gyulladást elősegítő, míg az omega-3 gyulladásgátló hatással rendelkezik.

A többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak különösen hatékony védelmet nyújtanak a cukorbetegség ellen, mert javítják a szervezet inzulinrezisztenciáját. Ha rendszeresen használjuk ezeket a zsírokat, körülbelül felére csökkenthetjük a diabétesz rizikóját. Az omega-3 kedvezően befolyásolja az ízület funkcióját is, és létfontosságú az agy számára. Ezek a zsírsavak hozzájárulnak az Alzheimer-kór elleni védelemhez is. A koncentrációs, gondolkodási és emlékezőképesség javulását már egyértelműen bizonyították.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az aránytalanság gyors kiegyenlítésére először az étkezésünket kell felülvizsgálnunk, és a kedvezőtlen omega-6 forrásokat kerülni. A sertéssült helyett építsünk olykor tengeri halat az étrendünkbe, válasszunk kókuszolajat a sütéshez, kenderolajat a salátaöntethez, és olívaolajat a zöldségekhez.

Ha tejterméket eszünk, adjunk egy kanálnyi lenolajat a túróba vagy joghurtba, és ezzel tegyük a megszokott uzsonnánkat értékes omega-3 forrássá. Próbáljuk ki ezen kívül az apró chia magból készült chia pudingot, amely tele van omega-3 zsírsavakkal, és több kalcium forrása, mint a tej.

Mindez túl körülményes? Akkor kapszula formájában vegyük magunkhoz az omega-3 zsírsavakat. Rendelkezésre áll lenolajkapszula a vegetáriánusoknak, és könnyen emészthető rákolaj a „normál halandóknak”.

  1. Novak Irén

    Amig nem volt olivenolaj az üzletekbe, lazacnak a közelébe sem lehetett jutni, nem voltak egészséges emberek????

    1. Novak Irén. Addig nem voltak az élelmiszerek a felvágottak a kolbászokstele nátrittal stb tartósitószerekkel,és régi ételeink akkor még tartalmaztak omega3-at is.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük