fbpx

Igyunk étkezés közben vagy sem?

Vacsora közben terített asztal mellett ülve emberek koccintanak egymással.

Az emberek eltérően étkeznek. Sokan szeretnek evés közben vizet inni, míg mások csakis a szilárd ételek bevitelére koncentrálnak ebéd vagy vacsora közben és el sem tudják képzelni, hogy menet közben vizet kortyolgassanak. Jót teszünk az egészségünkkel, ha iszunk ebéd vagy vacsora közben vagy éppen ellenkezőleg? Mutatjuk a válaszokat.

A legtöbb hozzáértő szerint nem lenne szabad folyadékot inni étkezés közben, mivel ez káros hatással lehet az emésztésre. Véleményük szerint így kevesebb nyál termelődik a szájban, ez pedig negatív hatással van az emésztőenzimek és a gyomornedvek felszabadulására. A gyomorban található sav ugyanis felhígul, ha vizet iszunk és ez az folyamat megakadályozza, hogy az emésztés zavartalanul következzen be.

Az ivóvíz felhígítja a gyomorban található emésztőnedveket is, amely gátolja az elfogyasztott táplálékok megfelelő lebomlását. Ennek eredményeként sok emésztetlen étel marad a gyomorban, ami pedig megakadályozza, hogy a tápanyagok zavartalanul felszívódjanak és hasznosuljanak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Más feltételezések szerint az étkezés közben elfogyasztott víz savasságot okoz a gyomorban és ez lassítja az emésztés folyamatát. Minél lassabban zajlik a gyomorban az emésztés folyamata, annál nagyobb lesz az esély a gyomorégés, a savas reflux kialakulására.

Víz hatására egyes táplálékok nem tudnak tökéletesen lebomlani a gyomorban. Az emésztetlen ételt zsír formájában tárolja a szervezet, ami aztán súlygyarapodást is okozhat.

Más megközelítés szerint alkoholt és savas italokat nem szabad étkezés közben fogyasztani, mivel ezek az italok csökkentik a nyáltermelést és ezzel megakadályozzák a normális emésztési folyamatokat.

Sokan úgy gondolják, ha iszunk étkezés közben, akkor az élelmiszer csak kevés időt tölt a gyomorban, ami szintén zavarja emésztési folyamatot. Más feltételezések szerint viszont, ez a megállapítás egyáltalán nem állja meg a helyét.

Ezzel szemben a legutóbbi kutatás szerint akár étkezés közben, akár étkezés előtt iszunk vizet, pozitívan befolyásoljuk az emésztési folyamatokat. Ráadásul a víz segít szabályozni az étvágyat, megakadályozza, hogy túl sokat együnk egyszerre, ez pedig még a fogyást is elősegítheti. Ez az állítás azonban csakis a vízre és az alacsony kalóriatartalmú italokra vonatkozik.

  1. Kocsis Béla

    Az evés közben ivást megszokja a szervezetünk és alkalmazkodik a gyomorsav termeléssel

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.