fbpx

Izzadást fokozó és izzadáscsökkentő táplálékok

Egy szürke asztalon izzadást fokozó egész és szeletelt chili paprikák, egy kanálban és mellette őrölt chili, és egy szürke tálban chiliszósz.

Az izzadás egy természetes folyamat. Igazán nincs miért szégyenkeznünk miatta. A gond nem az izzadással, hanem annak kellemetlen szagával van. Ha ezt tapasztaljuk, akkor valószínűleg nem táplálkozunk megfelelően, valami gond van az életmódunkkal, amelyen minél hamarabb változtatni szükséges. Mielőtt rátérnék az izzadást csökkenő táplálékok felsorolására, lássuk, milyen ételek és italok tehetők felelőssé a túlzott mértékű izzadásért.

Az izzadást jelentősen fokozza, ha túl sok kávét, koffeines italt fogyasztunk. A kávé serkenti a központi idegrendszert, ami fokozott verejtékezést eredményezhet. Amikor a központi idegrendszer aktiválódik, akkor mozgásba lendülnek a verejtékmirigyek, hiszen megpróbálnak lehűteni bennünket.

Az alkohol szintén izzasztó hatással rendelkezik és megemeli a testhőmérsékletünket. A verejtékmirigyek  ismét beindulnak, a céljuk nem más, minthogy lehűtsék a testünket, így megint izzadással reagálunk.

A fűszeres, illetve a meleg és forró ételek és italok is hőmérséklet-emelő hatással bírnak, így a verejtékezés ismét beindul, hogy valamennyire csökkenjen a hőmérsékletünk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A zsíros és a feldolgozott élelmiszerek is izzadást váltanak ki, és ezek az ételek azok, amelyektől nemcsak izzadunk, de bizony rossz szagokat is árasztunk.

Mivel ellensúlyozhatunk, mivel szüntethetjük meg az izzadással együtt járó kellemetlen szagokat? Például azzal, ha sok zöldséget és gyümölcsöt és főként magas víztartalmú egészséges táplálékot fogyasztunk. Ilyen lehet többek között a dinnye és az uborka, illetve azok a gyümölcsök és zöldségek, amelyektől kevésbé izzadunk, például karfiol, padlizsán, vörös káposzta, paprika, spenót, brokkoli.

A kalciumban gazdag ételek is hasznosak, hiszen ez az ásványi anyag szabályozza a testhőmérsékletet. A tej, a joghurt, illetve a sajtok gazdag forrásai a kalciumnak.

Az olívaolaj segíthet a testhőmérséklet emelkedésének megelőzésében és így a túlzott izzadástól is megvédelmezhet bennünket.

Az édesburgonya olyan vitaminokat tartalmaz, amelyek kiemelkedő szerepet játszanak az idegrendszer megnyugtatásában, vagyis segítenek oldani a stresszt, normalizálják a vérnyomást. Mivel ha nem vagyunk feszültek, izzadni sem fogunk annyira.

A zöld tea szintén nyugtató hatással rendelkezik, nem stimulálja az idegrendszert, így a verejtékmirigyek sem lendülnek olyan nagyon támadásba.

  1. Sajnos egy pár éve izzadok de a leg rosszabb hogy nagyon kellemetlen a szaga naponta többször mosakodok mert kellemetlen illata van pedig kevés húst sok zöldséget fogyasztók mi. lehet a probléma?? köszönöm a segítséget!

    1. Kedves Ildikó! Sajnos a mai élelmiszerekben előfordul, hogy adalékanyagok és vegyszermaradványok találhatók, ezek hozzájárulhatnak a kellemetlen szagú izzadáshoz, hiszen a szervezetünk a bőrünkön keresztül is végzi a méregtelenítést. Érdemes ebben a helyzetben egy alapos tisztítókúrát bevállalni, hogy elmúljon a probléma. Hasznos cikkeket olvashat itt ezzel a témával kapcsolatban:
      https://gyogyszernelkul.com/?s=m%C3%A9regtelen%C3%ADt%C3%A9s

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.