fbpx

Miért ne aggódjunk túl sokat?

Fehér inges férfi feját fogva szemöldökét összehúzza, fejében cikáznak a gondolatok.

Az örökös aggodalom nagyon rossz hatással van mind a fizikai, mind pedig a lelki egészségre. Ha mindig aggodalmaskodunk, az negatívan érinti az életminőségünket és ez kihat a mindennapi életünkre, a munkateljesítményünkre és még a szociális kapcsolatainkra is. Miért is ne aggódjunk túl sokat? Mutatjuk a válaszokat!

Az egyik legjobb indok arra, hogy felhagyjunk az örökös aggódással nem más mint az, hogy így észrevétlenül elmegy mellettünk az élet. Nem tudjuk élvezni a boldog pillanatokat és kihagyjuk az életünkből a pozitív élményeket.

Ha túl sokat aggódunk, stresszhormonok szabadulnak fel a szervezetünkben, aminek hatására gyorsabb lesz a légzésünk, megemelkedik a pulzusszámunk és jelentősen megnő a vércukorszintünk is. Ezek a negatív hatások aztán idővel károsítják az ereket, a szívet és más szerveket.

A túl sok feszültség és stressz hatására megfeszülnek a váll és a nyak izmai, aminek következtében migrénes fejfájás alakul ki.

A folyamatos stressz a légzést is megváltoztatja. Teljesen másként lélegzünk nyugalmi és ideges állapotban. Ha túl sokat idegeskedünk, idővel különféle tüdőbetegségek és asztma alakulhat ki.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Kutatások igazolják, hogy azok, akik nagyon sokat idegeskednek, gyakrabban szenvednek magas vérnyomástól, és esetükben jelentősen megnő a szívinfarktus és a stroke kialakulásának kockázata is. Az állandó stresszhatás miatt az erek is gyulladt állapotba kerülnek, ami rontja az artériák egészségi állapotát és működését, illetve ez okozhat ér- és szívproblémákat is.

Stresszhelyzetben a vércukorszint is jelentősen megemelkedik. Ha ez sokáig és folyamatosan magas marad, okozhat vesebetegséget, szívbetegséget, de még agyvérzést is.

Az állandó aggodalom a gyomrot is megviseli. Aki sokat idegeskedik, gyakran küzd gyomorfájdalommal és gyakran alakulnak ki fekélyek a gyomrában. A sok idegeskedés még a savas reflux kiváltásában is óriási szerepet játszik.

Az állandó szorongás és aggodalom a bélrendszert és emésztőrendszert is megviseli. A sok idegeskedés oka lehet a hasmenés kialakulásának, ami nagyon megnehezíti a mindennapi életet is. Az aggodalom ellen nagyon hatásos lehet a stresszkezelési technikák elsajátítása, mint a jóga vagy a meditáció.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Azt hiszem Lénard Sándor írhatta valamelyik könyvében, hogy a “jobb félni, mint megijedni” egy marhaság: a félelem sokáig tart és rossz, az ijedtség gyors, rövid és mozgósítja szervezetünket. Ugyanazt az életpályát be lehet járni rossz kedvvel és jó kedvvel is – micsoda különbség!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük