fbpx

Milyen hatással van ránk a dehidratáció?

Egy kislány piros pólóban kezében egy pohár vízzel mosolyog.

A dehidratáció egy olyan állapot, ami voltaképpen bármely évszakban kialakulhat, mégis a legjellemzőbb az, hogy nyáron szenved sok ember ettől az állapottól.

A kiszáradás vagy a dehidratáció lehet enyhe, közepes vagy súlyos attól függően, hogy mennyi víz is hiányzik a szervezetből. Minél nagyobb ez a mennyiség, annál súlyosabb a helyzet, és ettől is függ, hogy igényel-e az illető orvosi kezelést vagy sem.

Amennyiben súlyos dehidratáció alakul ki, sokkos állapotba is kerülhet az érintett, így azonnali orvosi ellátásra van szüksége. Kik vannak veszélyben? Akik nyáron a nagy melegben odakint tevékenykednek, akár kertészkednek vagy sportolnak. Az idősek és a gyerekek is jelentős veszélynek vannak kitéve, ugyanis ők nem mindig érzékelik a szomjúságot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Nemcsak nyáron, hanem minden évszakban végzünk olyan tevékenységet vagy kerülünk olyan helyzetbe, amikor dehidratáltak lehetünk, hiszen vizet veszítünk az izzadással, a vizeléssel, a légzéssel, a sírással és még a székeléssel is.

Vannak olyan betegségek, amelyek szintén hajlamossá tesznek bennünket a kiszáradásra. Ilyen például a lázas állapot, a hányás, a hasmenés, a gyakori vizelés például cukorbeteg személyeknél, de egyes gyógyszereknek is van ilyen hatása.

A kiszáradásnak nagyon sokféle tünete lehet. Ilyen például a szédülés, a fejfájás, az izomgörcsök, az alacsony vérnyomás, a sötét vizelet, a heves szívdobogás, a száraz bőr, a gyors légzés, illetve az álmosság.

Naponta legalább két liter folyadékot, elsősorban vizet kellene ahhoz elfogyasztanunk, hogy ne legyünk dehidratáltak. Ez a mennyiség változhat, ha hosszabb időt tartózkodunk kint a szabadban, legyen szó sportolásról vagy éppen kertészkedésről.

Ha valakinél a kiszáradás jelei mutatkoznak, mindenképpen szükséges elvégezni néhány vizsgálatot, hogy kiderüljön, nincs-e valami komoly mellékhatása a dehidratációnak. Az orvos előírhatja, hogy fokozatosan egyre több folyadékot vegyen magához az, akinél a kiszáradás jelei mutatkoznak. Ha pedig izzadás során veszített valaki sok folyadékot, akkor az elektrolitok, azaz az alapvető ásványi anyagok pótlására is szükség lehet.

  1. Szuhay Péter

    Azt hiszem, a legfontosabb, hogy soha ne mulasszunk el valamit inni, azért, mert akkor pisilni kell! Én lefekvés előtt is megiszom egy bögre vizet, nem érdekel, hogy éjjel egyszer fel kell kelni. És még így is folyadék hiányos leszek reggelre! Száraz levegőben a légzéssel is sok vizet vesztünk, erre nem szoktak gondolni. Mikor egy barátom az Andokban túrázott, megitta a napi öt litert, azt mondták, hogy másképp meghal!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük