fbpx

Milyen jelei lehetnek a vérrögképződésnek? Mit tehetünk ellene?

Egy imitált ábrán egy ér belső része, ahol a vér alkotóelemei és egy vérrög látható.

A vérrögképződés voltaképpen nem más, mint a vér alvadása. Bizonyos esetekben hasznos, ha nem vagyunk vérzékenyek, gondoljunk csak a balesetekre. Azonban a vérrögképződés nagyon veszélyes is lehet, hiszen súlyos betegségeket és akár még halált is okozhat. A cikkben most a különféle testrészekben, szervekben kialakuló vérrögökről lesz szó, és arról is szót ejtünk, hogy mit tegyünk, ha ezzel a problémával szembesülünk.

Természetesen minden esetben azonnal mentőt kell hívni és a lehető legkevesebbet mozogni. A vérrögképződés nagyon súlyos probléma és tartós egészségkárosodást is okozhat, sőt akár halálos is lehet, így mindig vegyük komolyan, ha valamelyik felsorolt tünetet tapasztalunk. Cikkünkben természetesen nem tudunk minden tünetet felsorolni, ezért, ha érdekli a téma, olvasson róla bővebben a  szakkönyvekben.

A vérrögképződés nemcsak veszélyes, hanem nagyon fájdalmas is lehet. Ilyen például a mélyvénás trombózis, ami a keringésben okoz fennakadást, hiszen megakadályozza a normális véráramlást. Tüdőembólia is kialakulhat, ami nehezíti a létfontosságú szervek oxigénellátását. Ez a súlyos probléma nemcsak a tüdőt, hanem más fontosságú szervet is károsíthat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Vérrög az alsó vagy a felső végtagokban is kialakulhat. Ilyenkor duzzanat jelzi, hogy elszabadult egy vérrög, ami megakadályozza az egészséges véráramlást. A trombózis biztos jele, ha csak az egyik vagy mindkét végtag megduzzad. Ha teheti, teljes mozdulatlanságban tárcsázza a mentőket és várjon nyugodtan, míg megérkeznek.

Nemcsak a végtagfájdalom és nemcsak a duzzanat, hanem a bőrpír is jelezheti, hogy egy vérrög elszabadult. A bőr melegsége és elszíneződése tehát szintén utalhat erre a súlyos problémára.

A mellkasi fájdalom nem mindig szívinfarktusra utal, előfordulhat, hogy tüdőembólia váltja ki, mély lélegzetvételre csak még inkább erősödik a szúró fájdalom. A tüdőembóliánál minden egyes légzés fáj és egyre fájdalmasabb. Amíg nincs rosszabbul, azonnal tárcsázza a mentők számát!

A tüdőben kialakult vérrög lassítja az oxigén áramlását és ennek hatására érzi azt a beteg, hogy azonnal megfullad. A mellkasi fájdalom, a légszomj, a szapora szívverés és a száraz, szűnni nem akaró köhögés is lehet a tüdőembólia tünete, sőt abban az esetben is gyanakodhatunk, ha valaki vért köhög fel.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük