fbpx

Mit tegyünk, hogy ne legyünk a túlevés áldozatai?

Egy rózsaszín asztalon habos sütemények, melyeket fiatal nő zabál.

Mindenki megtapasztalta az életében legalább egyszer, hogy milyen is az, amikor túleszi magát, azaz sokkal többet eszik a kelleténél. Nos, a túlevés több ok miatt sem túl kellemes. Egyrészt annyira eltelítődünk, hogy aztán megmozdulni sem nagyon tudunk, másrészt hihetetlenül egészségtelen többet enni, mint amennyi ételre valójában szükségünk van, hiszen így sok kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, azonban így könnyedén el is hízhatunk.

Csakis rajtunk múlik, hogy mennyire figyelünk oda az étkezésünkre és milyen lépéseket teszünk annak érdekében, hogy ne együnk többet, mint amennyi táplálékra valójában szükségünk van. Cikkünkben most tippeket adunk, hogy mire ügyeljünk, hogy ne együk túl magunkat.

A túlevés egyik gyakori oka az, ha valaki túlságosan gyorsan eszik. Ez önmagában sem egészséges, másrészt így valóban nagyon sokat eszünk. Valójában az ételfalatokat nagyon sokszor meg kellene rágnunk, mielőtt lenyeljük.

Egyes szakértők szerint minden egyes falatot legalább huszonötször kellene megrágnunk. Így sokkal jobban ki is tudjuk élvezni az adott étel ízét és zamatát, és ha lassan eszünk, biztos, hogy nem eszünk többet a kelleténél.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az is előfordulhat, hogy csak a szemünk kívánja az ételt. Látunk valami finomságot és megesszük, csak azért, mert megtetszett az étel, de valójában nem is kívántuk. Mit tegyünk ilyenkor? Rakjuk el az ételt és ne is gondoljunk rá. Ha nem látjuk az adott táplálékot, akkor késztetést sem érzünk arra, hogy megegyük, hiszen valójában nem is vagyunk éhesek.

Késő este már nem javasolt enni, hiszen ettől is elhízhatunk. Ha mégis éhes és úgy érzi, hogy úgysem tudna elaludni, akkor fogyasszon el valami könnyű ételt. Például grillezett halat salátával vagy egy joghurtot egy maréknyi gyümölccsel, de ne este akarjon jóllakni, hiszen ez nemcsak az egészségünknek, de az alakunknak is árt.

Csak akkor együnk, amikor valóban éhesek vagyunk. Amikor eszünk, sok esetben nem is éhesek, hanem csak szomjasak vagyunk. Próbálja ki, hogy amikor enni szeretne, igyon meg egy pohár vizet. Ha ettől elmúlik az „éhsége”, akkor valójában nem is éhes, csupán szomjas volt.

  1. Szuhay Péter

    Nagyon nagy igazság, amit írnak: ha éhes vagy, igyál egy pohár vizet. Érdemes tudatosítani azt a bizonyos 2 -3 liter per nap folyadékbevitelt, szerintem sokat segít. Nekem mindig ott van a konyhapulton egy befőttes üvegben a reggel lefőzött tea, természetesen cukor és édesítőszer nélkül.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük