fbpx

Nem szereti az étcsokoládét? Pedig nagyon egészséges!

Egy szürke asztalon étcsokoládék, táblás étcsoki, bonbonok, csokis macaron, mogyoró, málna, csokis muffin, mentalevél.

A csokoládé évezredek óta létezik. Már a középkorban is kedvelték, igaz úgy vélték, hogy a boszorkányság egyik tápláléka, de bebizonyosodott, bátran fogyaszthatjuk, mert az étcsokoládé nagyon is hasznos az egészségre nézve. Ezt a hatását a kakaótartalmának, pontosabban a kakaó antioxidáns hatásának köszönheti.

Az az étcsokoládé, amely magas kakaótartalommal rendelkezik, legalább 50-70 százalékban tartalmaz kakaót. Így segíthet ugyanis a magas vérnyomás csökkentésében, általában véve a vérnyomás szabályozásában.

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek szigorúan tartaniuk kell az előírt diétát. Régebben úgy vélték, hogy még egy-egy kisebb szelet étcsokoládét sem szabad elfogyasztaniuk, mára ez a teória megdőlt, ugyanis az étcsokoládéval kapcsolatban bebizonyosodott, hogy számukra is hasznos lehet. Ennek nem más az oka, mint az, hogy tele van értékes flavonoidokkal, amelyek csökkentik az inzulinrezisztenciát, enyhítik az erekben kialakuló feszültséget, így javítják a vér áramlását, a fehérjék felszívódását és megakadályozzák a gyulladás kialakulását.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az étcsokoládé flavonoidjai a vérnyomás csökkentésében is segítségünkre lehetnek, és így hozzájárulhatnak a szív egészségének fenntartásához. Egy tanulmány arról számolt be, hogy az étcsokoládé mérsékli a szívelégtelenség és a szívbetegségek kockázatát.

Ebben a finomságban nagyon sok antioxidáns vegyület is megtalálható, amelyek képesek felvenni a harcot a bőrt károsító szabad gyökökkel szemben és így a bőr egészségesebb és fiatalosabb megjelenésű lesz.

Sokan úgy vélik, hogy a csokoládé súlygyarapodást okozhat, azonban nem az étcsokoládé. Egy tanulmányban arról számoltak be, hogy azok az emberek, akik rendszeresen, kis mennyiségben étcsokoládét fogyasztottak, kisebb BMI-index-szel rendelkeztek, mint akik nem fogyasztották gyakran ezt a táplálékot. Az étcsokoládé magas kakaótartalma járul hozzá a BMI csökkenéséhez és a fogyáshoz is.

Számos vizsgálat bebizonyította, hogy az étcsokoládé növeli a szerotoninszintet. Minél magasabb az étcsokoládé kakaótartalma, annál több szerotonin termelődik a szervezetben, és ennek hatására aktívabban fejti ki a pozitív hatásait, azaz csökkenti a stressz és a szorongás szintjét.

Ha kis mennyiségben és rendszeresen fogyasztunk étcsokoládét, még a rossz koleszterinszint is csökkenhet, illetve megnőhet a jó, azaz a HDL-koleszterin szintje. Mivel a kakaó gazdag flavonoidokban, ezek a vegyületek gátolják az LDL-koleszterin-szint növekedését.

Az étcsokoládéban található flavonoidok az agy egészségére is pozitívan hatnak, hiszen javítják a memóriát, csökkentik a gyulladást és támogatják az agy gyors felépülését az olyan sérülések után, mint például a stroke.

  1. Szuhay Péter

    Csak a legolcsóbb étcsokoládékkal vigyázzunk, el kell olvasni az apróbetűs részt, mennyi bennük a kakaó. Nagyon lehet szeretni az egész mogyorós étcsokit is, szerintem megéri, amennyivel drágább.

  2. Demens betegnél tapasztaltam, hogy étcsokoládé fogyasztása után megélénkült, és gyorsabban beszélt, gondolkodott!

  3. Emlékszem, mikor érettségiztem, megengedték, hogy étcsokoládét vigyünk az írásbeli vizsgára.

  4. Bene László

    Mint általában most is az a kérdésem, hogy mennyi az “annyi”? Tehát étcsokoládéból is mennyi a kevés, 5-10-15 g/nap?

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük