fbpx

Nyáron ússzunk, amennyit csak tudunk!                

Egy uszodában fiatal nő a víz alatt úszik.

Nem csak nyári sport az úszás, hiszen az év minden hónapjában eljárhatunk úszni, akár egy fedett uszodába is. Az úszás az egyik legjobb sport. Az orvosok még idősebbeknek is javasolják, hiszen amellett, hogy szinte minden testrészünket és izmunkat átmozgatja, nagyon kíméletes az ízületekkel.

Manapság sokan mondanak le a testmozgásról, pedig nem kellene. Az inaktív életmód ugyanis oka lehet az energiahiánynak és az állandó fáradtságnak. A rendszeres testmozgással azonban felélénkül a vérkeringés és növekedhet a szív és a tüdő kapacitása. Ezek a pozitív hatások különösen az úszással érvényesülnek.

Az úszás jót tesz a szívünknek és az érrendszernek, erősíti és tonizálja az izmokat, ezek pedig segíthetnek az olyan betegség megelőzésében, mint például a stroke.

A rendszeres úszás csökkentheti a depresszió tüneteit, de oldja a szorongást és stressz esetén is nagyon hatásos. Azok, akik nem tudnak esténként elaludni vagy nehezen alszanak el, mindenképpen próbálják ki az úszást, mivel kellőképpen lefáraszt. A rendszeresen úszók soha nem panaszkodnak álmatlanságra, arról számolnak be, hogy az alvásunk mély és pihentető.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ez a testmozgás nagyon sok pozitív egészségügyi hatással rendelkezik. Kiemelkedő szerepet játszik a vérnyomás és a koleszterinszint szabályozásában. Ezek mind javítják a szív és az érrendszer egészségét és teljesítményét, de a rendszeres úszás a központi idegrendszerre is pozitívan hat, így akadályozva meg a kognitív funkciók hanyatlását.

Akinek fáj a dereka, érdemes kipróbálnia az úszást, mivel gyakran a gyenge izomzat miatt fájdalmas ez a testrész. Az úszás azonban segít az izomzat megerősödésében, oldja a görcsösséget és így csökkenhet a fájdalom is.

A rendszeres mozgással kalóriát égetünk, az úszás sem kivétel ez alól. Ha szeretnénk fogyni, ha szeretnénk az ideális testsúlyt elérni, akkor mindenképpen hasznos, ha úszunk, hiszen a kalóriaégetés magával hozza a súlycsökkenést, persze ehhez az étrenden is módosítani szükséges.

Az úszás a helyes levegővételt is megköveteli. Ha ezt elsajátítjuk, azzal javulhat a tüdő kapacitása. Emiatt is ajánlják olyan személyeknek ezt a sportot, akik valamilyen tüdőbetegségben szenvednek, mert sokat javulhat az állapotuk. Az asztmás betegeknek is jót tesz az úszás, így érdemes a kezelést úszással is kiegészíteni.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük