fbpx

A negatív érzelmek mellkasi fájdalmat okoznak. A szeretet meggyógyítja az egész testünket!

Egy szürke fal előtt sok szomorú fiatal lány és fiú színes pólóban, középen egy fiú két kezét felemelve mosolyog.

Az emberi test csodálatos. Minden szerv, különösen a szív és az agy olyan összhangban dolgozik, hogy elképzelni sem tudjuk. A szívünk nemcsak vért pumpál a sejtekhez és a szervekhez, de az érzelmi és mentális eseményekre is reagál. Kutatások azt mutatják, hogy az emberi érzelmek kialakulásáért nem az agy „felelős”, hanem ezeket valójában a szív generálja és kelti életre.

A szívnek tehát alapvetően az a feladata, hogy vért pumpáljon a sejtekhez, a szövetekhez és a szervekhez. Az emberi szív voltaképpen nem más, mint egy nagy izom, amely éjjel és nappal  rendületlenül végzi a feladatát. De nemcsak ennyi a napi feladata, hiszen a bennünket körülvevő eseményekre is reagál és ezekkel kapcsolatos érzelmeket generál.

Az ember életében vannak negatív érzelmek, mint frusztráció, harag, bizonytalanság, düh, szorongás. Ezek arra késztetik a szívet, hogy valahogy reagáljon ezekre az érzelmekre. De mi történik ilyenkor? Ezek az érzelmek az agy érzelmi központjába kerülnek és olyan érzéseket generálnak a szívünkben, amelyek blokkolják a gondolkodási képességeinket.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Kutatások igazolják, hogy azok az emberek, akik gyakran éreznek ilyen negatív érzelmeket, sokkal hajlamosabbak a szívproblémák kialakulására, mint azok, akiknek a szívében főleg pozitív érzelmek születnek. A stressz, a harag és a frusztráció ugyanis egy láncreakciót okoz a szervezetben, hiszen megemeli a vérnyomást és gyengíti az immunrendszer és az emésztés hatásfokát.

A szívünkben pozitív érzelmek is születhetnek, mint például szeretet, empátia, gondoskodás, együttérzés. Ezek az idegrendszer működésére, egyensúlyára is pozitívan hatnak, ami jó hatással van a szívre és az érrendszer általános egészségi állapotára.

Kutatások igazolják, hogy a szív és az agy igenis kommunikál egymással és ez a folyamat egyáltalán nem egyoldalú dolog. A szívünk többféle módon is kommunikál az agyunkkal, akár az idegrendszeren vagy a hormonokon, illetve az agyi impulzusokon keresztül.

Több vizsgálat is azt mutatta, hogy azok az emberek, akik gyakran éreznek negatív érzelmeket, azok mellkasi fájdalmat és szív körüli nyomást is megtapasztalnak. Ellenben a pozitív érzelmek szinte az egész testre pozitívan hatnak – talán ebből is adódik az a kifejezés, hogy a „szeretet átjárja az egész testet”. Lehet benne valami, hiszen, ha szeretet van bennünk, akkor szinte lebegünk és semmink sem fáj, viszont a harag és a frusztráció lenyomja, szinte gúzsba köti az embert. Talán az sem véletlen, hogy akinek összetörik a szívét vagy akit gyász sújt, gyakran érez mellkasi fájdalmat és légszomjat.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Nagyon fontos a személyiség. Lehet nehezebb körülmények között is mosolygósabb valaki. Mottó: mindennek örüljünk, aminek lehet!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük