fbpx

A stressz és a hízás kapcsolata

Egy szürke háttér előtt túlsúlyos nő sport ruházatban egy halom fánkot rúg.

Az egészséges testsúly fenntartása annál nehezebb, minél idősebbek vagyunk. Azonban nemcsak az életkor, hanem a stressz is hatással van az alakunkra. A magas fokú stressz amellett, hogy elhízást okozhat, a fogyásunknak is gátja lehet.

Ha idegeskedünk, akkor kortizol hormon szabadul fel a szervezetünkben, aminek magas szintje súlytöbbletet okozhat. Amikor stresszesek vagyunk, akkor a mellékvesék adrenalint és kortizolt bocsájtanak ki, aminek hatására glükóz kerül a véráramba. Ez a folyamat azért zajlik le a testünkben, hogy energiát nyerjünk, ami segít megbirkózni a stresszes helyzettel, a feszült szituációval. Amikor rendeződnek a körülmények, akkor a vércukorszint lecsökken, azonban ennek a folyamatnak több negatív következménye is van. A stressz hatására sok glükóz kerül a véráramba, de sok el is raktározódik – ez pedig oka lehet a hasi zsír keletkezésének, ami nagyon veszélyes, hiszen hozzájárulhat a metabolikus szindróma kialakulásához.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Sokan csodálkoznak, hogy nem esznek egészségtelenül, nem fogyasztanak magas zsír- és cukortartalmú ételeket, mégis híznak. Ennek nem más az oka, mint a magas kortizolszint. Ennek hatására ugyanis nagyon lelassul az anyagcsere, ami pedig megnehezíti a fogyást.

Kutatások igazolják, hogy a magas stressz-szint hatására sokkal kevesebb kalóriát tudnak az emberek elégetni, ami szintén aktívan hozzájárul a súlygyarapodáshoz. A hosszú távon jelenlévő stressz az inzulinszintet is megemeli. Ez egy olyan hormon, amely nagyban hozzájárul a zsír tárolásához.

Nem elég, hogy a stressz miatt sok negatív esemény, folyamat zajlik a szervezetben, az embereknek még más kedvezőtlen hatásokkal is számolniuk kell. A magas kortizolszint hatására például megjelenik az érzelmi evés, hiszen ilyenkor az ember szinte sóvárog az édes és az egészségtelen ételek iránt.

Stressz miatt az emberek hajlamosak elhanyagolni az edzést, amely szintén oka lehet a súlytöbbletnek. Az állandó idegeskedés miatt rendszertelenné válik az étkezés és az alvás sem olyan, amilyennek lennie kellene, ezek pedig mind-mind súlygyarapodást eredményezhetnek.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük