Anya és kislánya kezüket felemelve élvezik a napsütést fürdőruhában.

Az alacsony D-vitamin-szint minden korosztályban nagy probléma, de főként azokat a személyeket érinti rosszul, akik még nyáron sem tartózkodnak eleget a friss levegőn, a napon, pedig a nyári hónapokban tudjnánk feltölteni a D-vitamin-raktárainkat.

Hazánkban egyre többen küzdenek azzal, hogy magas a triglicerid- és a koleszterinszintjük. Ezek az értékek akkor is lehetnek magasak, ha a szervezetben kevés a D-vitamin.

A D-vitamin szerepe az egészségünk megőrzésében

A D-vitamin védelmet jelenthet többek között a csontritkulás megelőzésében. Természetesen ehhez a következő négyes együttesére van szükség: D3-vitamin, kalcium, magnézium és K2-vitamin.

A D-vitamin megfelelő szintje lehetővé teszi, hogy elkerüljenek bennünket a szívbetegségek. Hogyan lehetséges ez? Amennyiben magas a vér LDL-koleszterinének és trigliceridnek a szintje, úgy nagy esély van a különféle szívbetegségek kialakulására. Azonban a D-vitamin jelentősen képes lecsökkenteni ezen értékeket, így pedig a szívbetegség kialakulásának a kockázata is minimalizálódik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Más is kell, nem csak D-vitamin

Mintha ez nem lenne elég, nem csak arra van szükségünk, hogy megnöveljük a D-vitamin szintjét, hanem bizony a testsúlyunkon is módosítanunk szükséges. Ha a BMI-index megfelelő, vagyis nem vagyunk se elhízottak, sem pedig túlsúlyosak, akkor kevesebb D-vitaminra van szüksége a szervezetnek. Ha azonban súlyproblémákkal küzdünk, akkor a D-vitamin szintjét is növelni szükséges. Az, hogy kinek mennyi D-vitaminra van szüksége, sok minden függvénye. Itt és most nem lehet egyéni ajánlásokat meghatározni, hiszen aki csontritkulásban szenved, jóval nagyobb mennyiségre van szüksége. De hogy mennyire, csak és kizárólag szakorvos határozhatja meg.

A D-vitamin és a magnézium

A kettő együtt is sokat segíthet a probléma orvoslásában. Milyen táplálékokban van D-vitamin? Legfőképpen a tejtermékekben, de a gombafélékben is van valamennyi. És miben található magnézium? A mandula, a barna rizs, a lenmag, a tojássárgája, a tökmag, a banán és a bab gazdag forrása ennek az ásványi anyagnak.

A hosszú élet titka és a tápanyagok

A tápanyagoknak, azaz a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak kiemelt szerepük van az egészségünk megőrzésében. Nagyon fontos, hogy rendszeresen fogyasszunk friss zöldségeket és gyümölcsöket, hiszen ezek a táplálékok valóságos tápanyagbombának számítanak.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*