fbpx

Miért fehér a nyelvünk és mit tehetünk ellene?

Egy család, anya, lány és apa az ágyukon hason fekszenek, nyelvüket kiöltve mosolyognak, kezükkel lepedőt tartanak a fejük felé.

Mint minden testrészünk és szervünk, a nyelvünk is üzenhet nekünk. Amennyiben valakinek fehér a nyelve, akkor nem biztos, hogy a legjobb egészségi állapotnak örvend. Előfordulhat, hogy az egész nyelven fehér bevonat képződik, de az is lehetséges, hogy csak kisebb-nagyobb fehér foltok tarkítják.

A fehér nyelv sok mindent jelezhet. Lehet, hogy „csak” bakteriális fertőzéssel van dolgunk, de az is elképzelhető, hogy valamilyen rákos megbetegedés okozza ezt az elváltozást.

A leggyakoribb oka a fehér nyelv kialakulásának a rossz szájhigiénia. A nyelvünkön apró dudorok vannak, amelyek között előszeretettel bújnak meg az ételmaradékok és ezekkel együtt a baktériumok is. Ezek azonban nemcsak fehér bevonatot képeznek a nyelven, hanem kellemetlen szájszagot is okozhatnak.

Mi válthatja még ki ezt a kellemetlen problémát? Többek között a szájszárazság, a dehidratáció, a láz és a leukoplakia, amely a dohányzás következtében alakul ki a nyelven. Szájpenész, szájüregi- és nyelvrák is oka lehet a fehér színű bevonat kialakulásának.

De más okok is közrejátszhatnak, például dohányzás, alkoholizálás, egyes gyógyszerek, antibiotikumok, illetve a nem megfelelő száj- és fogápolás.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Természetes módszerek is segíthetnek a fehér bevonat eltüntetésében. Az egyik legjobb ilyen módszer a szódabikarbóna alkalmazása lehet. Ehhez készítsen pasztát vízből és szódabikarbónából, helyezzen egy adagot a nyelvére, majd nyelvtisztító kefe segítségével tisztítsa meg a nyelvét.

A kurkuma is segíthet a jó szájhigiénia fenntartásában. Készítsen pasztát kurkumapor és néhány csepp citromlé segítségével, majd a fent leírt módszert alkalmazza. A nyelve be is sárgulhat ugyan, de ez hamarosan eltűnik.

A kókuszolaj is jó megoldás lehet. Öblögessen 10 percig egy evőkanálnyi kókuszolajjal, fontos, hogy az olajat köpje ki, ne nyelje le. Ezt követően mosson a szokásos módon fogat.

A tengeri só is hatékony a nyelv megtisztításában, ráadásul nagyon eredményes a szájüregi baktériumok elpusztításában. Készítsen pasztát, majd tegyen belőle egy adagot a nyelvére, aztán nyelvtisztító kefe segítségével tisztítsa meg a nyelvét.

  1. Jozsef Bobics

    Almaecetes öblögetés.Oka lehet a nyálmirigy rendellenesslge. Erről ha irnának….

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.