fbpx

Az izmokat és a csontokat erősítő testmozgás

Egy kék háttér előtt egy fiatal nő sportruhában fitnesz labdán ülve tornázik.

A rendszeres testmozgást már gyerekkorban el kellene kezdeni, hiszen számtalan pozitív előnye létezik. Azonban még idősebb korunkban is hasznunkra válhat, hiszen betegségek tüneteit csökkentheti, szüntetheti meg és egyes betegségek visszafordításában is eredményes lehet. Mutatjuk is, milyen egészségügyi előnyei vannak a testmozgásnak és miért sportoljunk mindennap.

A rendszeres testmozgás csökkentheti a szívbetegség, a rákos megbetegedések és a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Az aktív életmód nagyban hozzájárul a jobb hangulathoz, az alvás minőségéhez, a magasabb energiaszinthez, valamint a depresszió és a stressz kockázatainak csökkentéséhez.

Az egészséges táplálkozás és a testmozgás együttesen segíthet fenntartani az ideális testsúlyt. A mérsékelt testmozgás támogatja a szív és az érrendszer egészségét, és csökkenti az olyan betegségek kockázatát, mint például a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség vagy a stroke.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A rendszeres testmozgás ezen kívül csökkenti a magas vérnyomást és vércukorszintet, illetve a magas koleszterinértéket. Rendszeres mozgásra van szükség ahhoz, hogy az izmaink és a csontjaink hosszú ideig egészségesek maradjanak. Amikor rendszeresen használjuk az izmainkat, akkor a növekedésüket, a fejlődésüket segítjük elő. A testmozgás idősebb korban is nagyon fontos, hiszen ahogy öregszünk, mind az izmok, mind pedig a csontok veszítenek erejükből. A rendszeres mozgás csökkenti a csontritkulás kockázatát, illetve az elesések számát és ezzel együtt a csonttörések esélyét is.

A fizikai aktivitás az egészséges testsúly fenntartásában is a segítségünkre lehet, hiszen ahogy edzés közben nő a pulzusszámunk, úgy egyre több és több kalóriát tudunk elégetni.

A fizikai aktivitás a mentális egészségre is pozitív hatással van, hiszen a stressz és a szorongás tünetei is jelentősen csökkenhetnek. A testmozgás hatására ugyanis endorfin hormonok szabadulnak fel a szervezetünkben, amit boldogsághormonnak is nevezünk. A testmozgás nemcsak az energiaszintet növeli, hanem az alvás minőségét is javítani tudja.

A tanulmányok azt mutatják, hogy az aktív életmód pozitív hatással van az elménkre, a memóriára és a koncentrációra is, hiszen a testmozgás javítja az agy vérellátását, illetve csökkenti a gyulladást és a sejtkárosodás szintjét.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük